Riigil puudub raha maareformi läbiviimiseks ning õigusjärgsed omanikud peavad maa tagastamise vähemalt osaliselt ise kinni maksma.

Justiitsminister Paul Varuli väitel nõuab maareformi läbiviimine kaks ja pool miljardit krooni. Tagastada tuleb umbes 500 000 kinnistut. Praeguseks on maakatastrisse kantud 20 000 katastriüksust, neist 12 000 on kantud kinnisturaamatusse.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Priidu Pärna hinnangul läheb 25 hektari suuruse talukrundi tagastamine maksma umbes 6000 ja elamukrundi tagastamine 2000-3000 krooni.

Varuli sõnul peab ta õigeks, et riik tagastaks maad oma rahaga ning hiljem maksaks maaomanik riigilõivu, hüvitades sellega tehtud kulutused. Kuna aga riigikassas pole nii palju raha, et reform esialgu riigi kulul läbi viia, on valitsus arutanud võimalust, et õigusjärgne omanik maksaks maa tagastamise ise kinni.

"Praegu on maareform ummikus sellepärast, et riigil ei jätku raha. Kui aga omanik peab maa tagastamise eest ise maksma, võib reform venima jääda seetõttu, et inimestel puudub raha," märkis justiitsminister. Tema sõnul pole probleemil "ühtegi head lahendust ning halbade võimaluste seast tuleb valida parim".

"Et omanik saaks maa tagastamiskulud kinni maksta, peaks riik andma talle laenu, mille tagatiseks jääks tagastatav maatükk," tutvustas Varul üht võimalikku arengukäiku. "Sellisel juhul tuleb tagastamiskulude katteks võetava laenu jaoks välja töötada soodustuste süsteem."

Maareformiseaduse parandused näevad ette maa tagastamist kaartide alusel ning looduses maatüki märgistamine pole enam vajalik. Varuli hinnangul väheneb ühe kinnistuga tegelemise aeg tänu sellele kolmandiku võrra. Samas võib selline muutus ministri arvates kaasa tuua hulgaliselt kohtuvaidlusi.

"Majanduslikus mõttes on targem reform kiiresti läbi viia, kuigi kohtuvaidluste arv võib seetõttu kasvada," lausus Varul. Ta lisas, et kohtute ülekoormamise vältimiseks tuleb välja töötada kohtueelsete lahenduste kord.

Valitsus arutab maareformiseaduse parandamist järgmisel teisipäeval ning edastab seaduse seejärel Riigikogule.

VICTORIA PARMAS