Eesti Päevalehe andmeil kaaluvad Paldiski Põhjasadama omanikud sadamaala müüki 10 miljoni dollari ehk üle 170 miljoni krooni eest. Müügi põhjuseks võib olla kaubavoogude puudus ning sellest tulenev omanike soovimatus sadamasse investeeringuid suunata.

Harju maavanem Orm Valtson kinnitas, et on kuulnud Põhjasadama müügiplaane. “See on teatud siseringkondade asi ja vaevalt seda omanike poolt avalikustada soovitakse,” ütles Valtson.

“Mina olen kuulnud, et omanikud tahavad Põhjasadama ära anda,” tunnistas ka Tallinna Sadamale kuuluva Paldiski Lõunasadama juht Joel Tammeka.

liiga madal süvis. Tammeka sõnul on vastupidiselt Lõunasadamale, kellel läheb hästi ning kelle kaubavood on korras, olukord Põhjasadamas sootuks vastupidine. “Kaubavood on väikesed ning ka kai äärne süvis liialt madal, et sinna suuremad kaubalaevad sisse saaksid sõita. Kui ikka kaupa ei liigu, siis ei saa ka investeerida,” rääkis Tammeka.

Ka Paldiski Sadamate AS-i juhatuse esimees Rein Pinn tunnistas, et Põhjasadamat läbivad kaubavood on praegusel hetkel peaaegu olematud. “Kaubavood on küll olemas, kuid need on rohkem pudukauba sadama vood,” märkis Pinn.

Eesti Päevalehe andmeil soovivad Põhjasadama omanikud sadamaala müüki panna 10 miljoni dollari, ehk umbes 175 miljoni krooniga. Tammeka sõnul pole tema mingeid Põhjasadama müüginumbreid seni kuulnud. “Eks iga hinna paneb paika turg,” märkis ta.

“On sada protsenti kindel, et sadama müügiga ei tegeleta,” tunnistas aga Põhjasadamat haldava Paldiski Sadamate AS nõukogu liige Tiit Maidre. “On olnud küll huvilisi, kes tahaksid osta, kuid mitte midagi enamat,” lisas ta. Maidre kinnitusel on praegustel Põhjasadama omanikel endal sadamaga kindlad tulevikuplaanid.

“Hiljuti valmis meil uus laohoone, samuti käivad uuringud, kuidas teha süvendustöid kai ääres,” ütles teine Paldiski Sadamate nõukogu liige, Paldiski endine linnapea Jaan Mölder. Tema sõnul on kavas investeeringuid suunata ka sadamat läbiva kaupadevoo suurendamiseks.

Ka Mölder kinnitas, et Põhjasadama müügijuttudel pole tõe-põhja all. “Loomulikult on sobiva hinna ja partneri puhul alati võimalik läbirääkimisi alustada,” lisas ta.

“Omanikud on ka ise imestanud, et kust sellised jutud pärinevad,” ütles Rein Pinn. “Võib-olla on see kellegi soov taolist informatsiooni levitada,” arvas ta.

Pinni sõnul on ettevõttel selles osas ka omapoolsed kahtlused, samas ei soovinud ta neid pikemalt kommenteerida.

Tema sõnul käivad hetkel läbirääkimised kahe-kolme suurema kliendiga. “Läbirääkimised on lõpufaasis. Kui käed lööme, saame ka konkreetsetest investeeringutest rääkida,” lausus Pinn. Põhjasadama juhi sõnul on kliendid nii ida- kui lääne suunalt.

Suurima ja olulisima investeeringuna näeb Pinn korraliku süvasadama loomist, et kai äärde oleks võimalus sõita ka suurtel kaubalaevadel. Esialgsete hinnangute kohaselt läheks nimetatud projekt maksma 100 miljonit krooni.

enne kaup, siis kaid. “Enne ei julge kaid ehitada, kui korralikud kaubavood olemas on,” tunnistas Pinn.

Paldiski Põhjasadama praegu umbes 30 hektari suurune territoorium kuulub Baltic Republic Investmentsile. Seda, millised eraisikud nimetatud ettevõtte taga on, Maidre ei öelnud. Ettevõtte üheks põhiosanikuks peetakse viinatööstur Igor Savenkovi ning osanikuks ka Paldiski endist linnapead Jaan Mölderit, kes on varem öelnud, et linn sai sadamaala müügi eest 10 miljonit krooni.

Põhjasadama jõuline ülevõt-mine Onistari omaniku Savenkovi poolt algas selle aasta veebruaris, kui Baltic Republic Investmentsi kui ainuomaniku otsusega valiti Paldiski Sadamate AS-i nõukogu esimeheks Igor Savenkov. Maidre on varem öelnud, et Savenkovil on Paldiski Põhjasadama naabruses mitu suurt krunti ning ainus võimalus seal mingit tootmist alustada on sadam tööle panna.

Paldiski juhid pole sadama müügist kuulnud.

Paldiski linnavalitsuse esindaja sõnul pole linnal infot selle kohta, kas Põhjasadama aktsiad on müügis või mitte.

“Sellekohast informatsiooni pole linnavalitsusele tulnud,” ütles Paldiski linnavalitsuse avalike suhete nõunik Aili Mölder.

Samas teadis Harju maavanem Orm Valtson öelda, et linnavalitsuses on vastav teema üleval olnud.

“Minu teada on Põhjasadama võimalikust müügist Paldiski linnavalitsuses juttu olnud,” märkis maavanem.

Paldiski linnapea Kaupo Kallase ning linnavolikogu esimehe Mati Kadakit kommentaare ei õnnestunud Eesti Päevalehel eelmise nädala lõpus saada.