Omavalitsusliitude Koostöökogu ei soostu põhjendamatult optimistlike maksutulude prognoosidega, mille põhjal jääb ekslik mulje omavalitsusüksuste tulude kasvust, teatas ETAle Omavalitsusliitude Koostöökogu pressiesindaja Kaidi Roots.

Omavalitsuste taotlus eraldiste kasvuks valla- ja linnaeelarvetele ulatub 12,6 protsendini, mis sisaldab ka taotlusi külavaheteede ja linnatänavate hoiuks ja õpilaste sõidusoodustusteks.

Omavalitsused seisavad vastu ka valitsuse kavatsusele rakendada omavalitsuste toetusfondile kolmeprotsendilist kokkuhoidu, mis tähendaks kohalike elanike vajaduste rahuldamisel ligi 35 miljoni kroonist rahakärbet.

Omavalitsusjuhtide hinnangul kannatavad ähvardava kokkuhoiu puhul just need omavalitsused, kes saavad põhiosa rahast riiklikest toetustest ja tulevad seeläbi veel raskemini toime.

Omavalitsusliitude Koostöökogu jäi eriarvamusele ka hariduskuludeks eraldatud vahendite suuruse osas. Omavalitsusjuhtide hinnangul ei võimalda riigieelarve eelnõus kavandatav hariduskulude eraldiste kasv 200 miljoni krooni võrra õpetajate astmepalkade tõusu 15 protsendi võrra seoses töö ja puhkeaja seaduse ning töötuskindlustuse seaduse rakendumisega.

Samuti ei kata eraldatud vahendite kogusumma kõiki hariduskulusid, kaasa arvatud õpilasürituste, keelekeskuste ja valdade ja linnade pedagoogide koolituse kulud, mis eelmisel õppeaastal kaeti haridusministeeriumi ja maavalitsuste eelarvetest.

Omavalitsusliitude Koostöökogu ei ole nõus veel investeeringute mahu ja jaotusega eri valdkondade vahel. Samuti sellega, et investeeringueraldiste kogumaht on aasta-aastalt vähenenud.

Samuti ei nõustu Omavalitsusliitude Koostöökogu erinevate riiklike programmide nagu riiklik mõisakoolide programm ja tervisekeskuste loomine rahastamise vähendamisega.

Omavalitsusliitude Koostöökogu on teinud valitsusele ettepaneku liita erinevate ministeeriumide eelarvetes kohalikele omavalitsusüksustele planeeritud investeeringutoetused riigieelarves, eraldada need sihtotstarbelisena linnade ja valdade elanikele ning viia nende valdkondadevahelise ja objektilise jaotuse üle otsustamine maakonna omavalitsuste tasandile.

Omavalitsuste läbirääkimised ministeeriumidega jätkuvad 18. oktoobril eelarveväliselt seoses maksuprognooside ja tulubaasi ümberkujundamisega.

Tänaste läbirääkimiste tulemuste protokollis kinnitati poolte kokkulepped ja erimeelsused, mille valitsus esitab koos riigieelarve eelnõuga Riigikogule. Valitsuse seisukoht eraldiste suuruse osas pole suve jooksul muutunud, samuti kinnitas regionaalminister täna, et valitsuse otsus on lõplik.