Kohalike maksude seadus annab kohalikele omavalitsusüksustele võimaluse kehtestada oma territooriumil kaheksa kohalikku maksu: reklaamimaks, teede- ja tänavate sulgemise maks, müügimaks, parkimistasu, loomapidamisemaks, paadimaks, mootorsõidukimaks ja lõbustusmaks.

Harku vald kehtestas reklaamimaksu juba 1995. aastal, müügimaks tuli aastal 2000. Müügimaksuga maksustatakse kõik Harku valla territooriumil tegutsevad jaemüügi- ja teenindusettevõtted, maksu suurus on 0,1 protsenti käibest (ilma käibemaksuta).

“Ega me seda maksu väga palju ei saa,” ütles Harku abivallavanem Vello Viiberg. “Selle aasta kümne kuuga oleme müügimaksu kogunud 230 000 krooni ja reklaamimaksu 84 000 krooni.” Maksu ei pea maksma hulgikaupmehed, sest nende maksustamisel tekiks olukord, kus jaemüüjate poolt müüdav kaup maksustataks topelt. Suurimad müügimaksu maksjad on vahetult linna piiri taga asuv Balti realiseerimiskeskus (BRC) ja Statoil, kellel on Keila külje all üks tankla.

Maksust on vabastatud invaliididest ja pensionäridest FIEd, tervishoiuasutused (näiteks perearstikeskused), apteegid ning valla- ja riigiasutuste allasutused. “Kooli sööklalt ei ole ju mõtet müügimaksu koguda, see oleks valla raha ühest taskust teise tõstmine,” ütles Viiberg.