*Kuidas kommenteerite põllumeeste väidet, et hinnatõusuks pole põhjust?

Kui turul tõuseb pagaritööstuse jaoks peamise tooraine hind, siis
põllumeeste poolt selline väide tundub minule põhjendamatu. Lõppkokkuvõttes on see muidugi iga ettevõtte otsustada, kuidas tooraine hinna potentsiaalsele tõusule reageerida. Kahjuks Fazeril ei ole võimalik taotleda langevate turumahtude puhul finantstoetusi erinevatelt
institutsioonidelt ja seega peame oma hinnad paika panema vastavalt
toorainete hindadele ja nõudlusele ning pikaajaliseks edukaks tegutsemiseks teenima ka tulu.

* Juhul kui pole kartelli kokkulepe siis vettpidavat põhjendust paluks.

Ühtegi hinda ei ole konkureerivad ettevõtted omavahel kokku leppinud,
samuti ei ole hindasid turul ka veel tõstetud. Fazer ootab ära, milliseks kujuneb jahu ja muude toorainete hind järgmiseks lepinguperioodiks ning alles siis teeb oma lõplikud järeldused ,kas ja kui palju peab hindasid korrigeerima. Fazer teeb antud otsused iseseisvalt, konkurentide, leivaliidu või kellegi teisega konsulteerimata.

* ASi Pere nõukogu esimees Rein Kilk ütles, et ajal, kui tooraine on kaks
korda kallinenud, ei mõista ta leiva hinna tõusu taunivaid hüüatusi.
"Vaadake, mis maksab leib Soomes ja Rootsis. Kui tooraine hind on
praeguseks kahekordistunud, siis mille arvel me edaspidigi saaksime hinda all hoida. Kallineb kütus, elekter kordades. Kolmandik hinnast on
riigimaksud," rääkis Kilk Äripäevale.
Kas selline võrdlus pole kohatu?
Kas peale leiva hinna tõusu hakkavad kõik tavalised leivatööstuses töötavad inimesed saama Soome ja Rootsiga võrdset palka?

Kui toorainete hinnad kerkivad Eestis, siis suure tõenäosusega leiab aset sama trend ka teistes EL riikides. Kui Soome ja Rootsi turul analoogselt Eestiga jahu ja teiste toorainete hinnad liiguvad üles, on tõenäoline, et mõned sealsed tootjad korrigeerivad ka oma hindu. Võrreldes Soome ja Rootsi turuga, jäävad Fazeri hinnad Eestis madalamaks ja on vastavuses elatustasemega.

*Kuidas leivatööstustel see tooraine ostmine käib? Et hommiku enne
leivategu käin poest läbi ja ostan palju päevaks vaja? Või on tooraine
ostulepingud tehtud pikema aja kasvõi aasta peale fikseeritud hindadega.

Fazeril on suuremahuliste toorainete puhul nagu jahu, suhkur jms tegemist pikaajaliste lepingutega.

*Millest siis leivahind, sendi peal välja tooduna, tõuseb?

Kui Fazeri leiva hind tõuseb, siis seda vaid kallineva tooraine ja
kasvavate energiakulude tõttu. Kas ja kui palju leiva hind tõuseb, on veel vara ennustada, sest uued toorainete hinnad ei ole veel lukku löödud. Nagu eelnevalt rõhutatud, on see Fazeri iseseisev äriline otsus, kas ja kui palju hinda tõsta.

*Paluks graafikut viimase viie aasta vilja/leiva hinna kohta. Eriti seda osa, kus vilja hind (c.a. aasta tagasi) kõvasti langes, leiva hind mitte. Koos selgitusega, et miks see nii on! Lisaks on aabitsatõde, et jahukilo ja leivakilo on samas hinnas. (Leival
vesi juures, mis töö kompenseerib) Oli juba "kliki"ajal niimoodi. Miks siis nüüd teistmoodi on!?! Kas see, et tollal oli leib ehtne, nüüd E-sid täis topitud?

Lisaks jahu ja energia hinnale liiguvad üles ka selliste komponentide hinnad nagu õlid, margariinid ja looduslikud jahude baasil toodetud parandajad. Kindlasti ei pea paika väide, et jahu kilo ja leiva kilo on ühes hinnas. Leiva-saia keskmine kilohind on langenud üle 25% viimase 2 aastaga.

*Miks on kavandatav hinnatõus plaanis just praegu kuigi maksu-, kütuse, tooraine ja muud toote hinna kujundamise üksikud komponendid on tõusnud juba aegu tagasi?

Nagu eelnevalt selgitatud, on praegusel hetkel Fazeri poolt vaadatuna
hinnatõus vaid võimalik, kuid kindlasti pole see juba otsustatud. Siiani on Fazer hindasid all hoidnud ühelt poolt äärmiselt tugeva tootjate hinnakonkurentsi tõttu turuosade kasvu nimel ning teiselt poolt üha kasvava jaekettide surve tõttu allahindlusteks. Kui sügisest toorainete hinnad samuti tõusevad, võib see saada viimaseks tõukeks hindade ülevaatamisele Fazeri poolt. Alla omahinna müüa ei ole pikaajaliselt võimalik.

*Kus ja kuidas soovitate leiba säilitada? Mida tuleks teha, et lõhn, maitse ja konsistents säiliksid paremini? Kas leiva külmkapis hoidmine on hea mõte? Kumb säilib kauem, kas viilutatud või viilutamata leib?

Viilutamata leib säilib kindlasti kauem, sest lõhkumata leiva koorik hoiab toote kauem värskena - viilutatud leib kuivab kiiremini. Külmakapis võib leiba hoida ning see on üsna levinud, kuid maitseomadustele see pikaajaliselt hästi ei mõju. Kuna Fazer leivatoodetes säilitusaineid ei kasuta, siis kõige parem soovitus on osta sobilik kogus leiba korraga, mille jõuab parim enne perioodi jooksul ära tarbida ning seejärel minna poodi uue pätsi järele.

*Kuidas on teie viimaste aegade kasumitega lood? Äripäev kirjutas suurtest kasumitest.

Iga ettevõte kommenteerib oma majandusnäitajaid ise. Viimastel aastatel on Fazer Eesti tulemused oluliselt kahanenud.

*Mida kavatseb Fazer selle kartellikokkuleppe kriminaalmenetluse suhtes teha?

Fazer on valmis igasuguseks koostööks riigiorganitega parima lahenduse
nimel. Oleme alati olnud avatud oma suhetes tarbijate ja partneritega ning ka praegu on meie soov, et valitseks tõene informatsioon – Fazer ei ole kellegagi mistahes hinnakokkuleppeid teinud.

*Kas suure avaliku huvi tõttu on võimalik, et hinnatõusust loobutakse?

Kõik sõltub sellest, kuidas muutuvad toorainete hinnad tuleval sügisel.
Täna ei ole Fazer veel otsust langetanud, kas ja kui palju hind tõuseb.

*Kas te ei karda, et kui hind tõuseb, siis tarbimine väheneb? Leivatabimine on languses nagunii.

Tõsi see on, et leiva tarbimine on langenud. Samas võrreldes 2 aasta taguse perioodiga, kui leiva-saia keskmine hind turul oli üle 20% kallim, oli ka tarbimine 1,5% võrra kõrgem. Hinna pideva langemisega ei ole kahjuks kaasnenud leiva-saia tarbimise oodatud kasvu. Loodame, et kui Fazeri hinnad peaksidki veidi tõusma, ei pööra Eesti tarbijad selga oma põhilisele toiduainele laual.

*Kas mõned tooted võivad turult kaduda kui hinnad tõusevad?

Väga raske kommenteerida, eks valiku langetavad ikka lõpptarbijad
kauplustes leiva-saia riiuli ees.

* Kas hinnatõus on kõikidele toodetele enam-vähem võrdne või mõjutab see mõnda toodet enam?

Veel vara ennustada, sõltub, mida teevad erinevate toorainete (jahud, õlid, margariinid) hinnad. Sõltuvalt sellest võidakse Fazeris üle vaadata ka toodete hinnad.

*Kas on võimalik, et turule siseneb firma, mis hakkab hinda odavate toodetega alla lööma?

Fazer ei oska potentsiaalsete konkurentide käitumist kommenteerida.