* Üks põhjusi, miks ma eelistan ühte teist burgeriketti McDonaldsile, on see, et burgereid pakutakse karbi sees. Karbi seest on burgereid halb kätte võtta, sest salat pudiseb laiali, sõrmed muutuvad kastmeseks jms. Kas on tulemas võimalus valida, et kas ma soovin oma burgereid saada karbis või paberis?

McDonald’s hamburgereid pakutakse karbi sees, kuna see on kliendile mugav viis ja võimaldab kindlustada, et kõik püsib korralikult paigal – hamburger näeb välja täpselt selline nagu reklaamidelt näha võib. Muidugi, kui keegi soovib ainult paberisse mähitud hamburgerit, võib seda leti juures öelda ning kliendile tehakse eritellimus.

* Kas Mcdonaldsi töötajate igapäevane söök valmib samuti Mcdonaldsi restoranides? Kas nad söövad sama toitu, mida nad müüvad?

Kõik meie töötajad saavad McDonald’s restoranides süüa erihindadega. Ja loomulikult nad teevad seda. Kindlasti mitte iga päev, kuna igaüks soovib vaheldust, aga nii tihti kui keegi seda soovib.

* Millal tuleb McDonald`s Rakverre? Viimsisse? Maardusse?

McDonald’s plaanib järgneva viie aasta jooksul Eestis jõuliselt laieneda. Kahjuks täpsed uute restoranide asukohad hetkel veel paigas ei ole.

* Viljandis elab 20 000 inimest, kuid siia pole McDonald`sit veel ehitatud. Kas teil on see plaanis või ei ehitagi siia kunagi? Olen kuulnud juttu, et linnas, kus on alla teatud arvu elanikke, sinna McDonald`sit ei rajata. Kas vastab tõele?

McDonald’s restoranide asukoha määravad mitmed faktorid, mitte ainult elanike arv. Näiteks Poolas on McDonald’s mitmes linnas, mille elanike arv on alla 20 000, kuid siis paiknevad need linnad tiheda liiklusega teede lähedal või on olulised turismipiirkonnad vmt.

* Võrreldes teiste linnadega Euroopas on Tallinnas väga vähe restorane. Eriti kesklinna piirkonnas. Hesburgereid on näiteks juba Tammsaare pargi ümber kolm tükki. Kesklinnas teisigi. Kas McDonald'sil on ka plaanis laieneda?

McDonald’s on hiljuti avanud päris mitu uut restorani Tallinnas, McCafe Viru tänaval ja Ülemiste kaubanduskeskuse restoran näiteks, samuti avasime uue kontseptsiooni kohaselt ümberehitatud Mustamäe ja Lasnamäe restoranid. Küll aga võin öelda, et ka järgmisel aastal avame Tallinnas vähemalt 1 restorani veel.

* Kas McDonald'si töötajate palk liiga madal ei ole?

Usun, et kui ükskõik kellelt mistahes elualal küsida, kas ta sooviks saada rohkem palka, on vastus jah. McDonald’s on hea tööandja, kuna meie sisemine karjääritee on kindlalt paika pandud ja kiire – lühikese ajaga on võimalik tõusta letiteenindajast restorani juhiks, mis loomulikult toob kaasa märgatava palgatõusu. Samuti pakume töötajatele stabiilsust, mis praeguses ebakindlas majanduskeskkonnas ei ole sugugi halb. Lisaks tooksin veel välja erinevad koolitused, nii Eestis kui välismaal, mida oma töötajatele pakume. Hindame oma inimesi väga.

* Sooviks, teada, et miks Eestis peab pisikese ketšupi paki eest maksma, samas kui üle lahe on ketšup/sinep saadaval niisama?

Nii on see ajalooliselt olnud alates sellest, kui esimene McDonald’s restoran 15 aastat tagasi Viru tänaval avati, ja nii kõikides Balti riikides. Lihtsalt erinevatel turgudel on erinev hindade kujundamise struktuur.

* Kui tihti sööte ise McDonald`sis? Milline on teie lemmiktoit?

Väga tihti, võtan peaaegu iga päev oma lõuna mõnes meie restoranidest. Loomulikult söön teistel söögiaegadel ka teistes kohtades, kuna igaüks soovib vaheldust. Samuti olen aktiivse eluviisiga ning mulle meeldib sporti teha. Seega võin väita, et olen heas vormis  Minu lemmikud on BigMac ja McNuggets.

* Miks tuleb väga tihti burgerit ostes lisaks oodata selle valmimist (5 min), ning seda veel leti ääres seistes? Miks ei ole pakutavad tooted kohe valmis?

Meie jaoks on esimene prioriteet toidu valmistamise kvaliteet ja sõltuvalt tellimusest, on ooteaeg mõnevõrra erinev. Kui klient tellib mõne meie kõige populaarsematest toodetest, nagu näiteks BigMac, on need peaaegu alati koheselt valmis, keerulisem tellimus võib võtta natuke kauem aega.

* Miks on Eestis McDonald`si töötajate teenindus nii aeglane? Ameerikas on McDonald`si mõte justnimelt see, et see on KIIRtoidukoht, kust saab toidu kätte sekund peale seda, kui oled oma valikust teenindajale teada andnud.

Turud on mõnevõrra erinevad ning meie ärioperatsioonide tiim teeb pidevalt kõik selleks, et teenindus aastast aastasse paraneks – uuendatakse sisseseadet, tegeletakse töötajate koolitamisega jne. Kasutame McDonald’s restoranides globaalselt testostjate uuringut ning viimasel kolmel aastal on toimunud suurim hüpe Euroopas just Eesti näitajates.

* Miks on McDonalds`i nimi restoran, kui tegemist on söögikohaga, kus pead ise söögile järele minema, ootama leti ääres, kuni see valmib, lauad on linadeta ja süüa süüakse ilma söögiriistadeta?

On ju olemas väga erinevaid tüüpe restorane – kohti, kuhu saad koos sõprade ja perega mõnusalt aega veetma tulla ning kus sulle valmistatakse toitu. McDonald’s on pererestoran, kus saab kiiresti hea kvaliteediga toitu, lisaks on olemas veel terve rida muid tüüpe, luksuslikust a la carte restoranidest lihtsamate söögikohtadeni.

* Ajakirja Tarkade Klubi üle-eelmises numbris kirjutati, et McDonalds kasutab Lõuna-Ameerikas oma pihvide sees sõnniku-ussidest (Eisenia fetida) tehtud pulbrit. Kas see vastab tõele? Kui jah, siis millal meie sõnniku-ussipihve oma burgerite vahel näeme?

Seda informatsioon hetkel kontrollitakse McDonald’s keti rahvusvahelise tasandiga.

* Prügikastid on McDonaldsis väga ebameeldivad. Alati tuleb käega prügikast avada, et kuidagi praht ära visata. Kas on lähiajal plaanis muuta seda, et saaks sodi lihtsalt ära kallata?

Meie arendustiim otsib pidevalt parimaid võimalikke variante ning hetkel on erinevad testid näidanud, et olemasolevad meeldivad klientidele enim. Lisaks on suletud prügikastid ka oluliselt hügieenilisemad kui lahtised, mis on toidukohas oluline. Kindlasti aga vaatame jätkuvalt uute võimaluste osas ringi.

* Berliinis anti tellitud toit mäkis tasuta, kui asi ei olnud kahe minuti jooksul valmis. Mis värk sellega on, et Eestis iga jumala kui üks mäkiputka on üliaeglase teenindusega?

Eks me töötame pidevalt selle nimel, et teenindust McDonald’s restoranides külastajate jaoks meeldivamaks, kvaliteetsemaks ja kiiremaks muuta. Loodame, et sellele aitab kaasa ka meie restoranide uus kontseptsioon, mille kohaselt avatakse kõik uued McDonald’s restoranid. Aga kindlasti jääb ooteaeg alati sõltuma tellimusest.

* Miks reklaampildil ja reaalsuses käes olev hamburger oma välimuselt niivõrd erinevad on?

Julgen väita, et nad on täielikult samad. Muidugi, kui klient näeb hamburgerit 6-meetriselt postrilt, siis seal peal on see visuaalselt suurem kui tegelikkuses.

* AITÄH teile, et müüte häid burgereid Eestis!

Suur aitäh Teile, et olete meie klient. Ootame Teid alati tagasi!

* Miks on öösiti menüü niivõrd piiratud? Äkki tasub kaalumist vähemalt neljapäeva, reede ja laupäeva öösel hoida kogu köök töös?

Öösiti on osa meie restorani seadmetest suletud, neid puhastatakse, mistõttu pole võimalik kõiki tooteid ööperioodil pakkuda. Tegeleme hetkel mitmete restoranide ümberdisainimisega, mille tulemusel paraneb öömenüü pakkumine loodetavasti varsti.

* Võrreldes Eesti elatustasemega on McDonald`si hinnatase väga kõrge. Miks nii?

Ma ei arva, et meie hinnatase on väga kõrge. Pakume midagi igale kliendile vastavalt tema võimalustele, minipakkumised algavad 16 kroonist.

* Miks on mujal maailmas McDonald’sis hinnad langenud, Eestis mitte?

Päris nii ei saa öelda, et McDonald´s on alandanud hindu igal pool maailmas. Kindlasti on inimesed märganud, et teistes riikides on tekkinud minipakkumised (9 toodet 25% madalama hinnaga) ning minipakkumised on nüüd esimest aastat ka meie Eesti restoranides.

* Kas Teie arvates on McDonald`sis söömine tervislik? Kas te soovitaksite inimesel lõunat süüa just McDonald`sis?

Lühike vastus on jah, ma soovitan inimestel süüa McDonald´sis, sest meie menüü on väga lai. Burgerite kõrval pakume salateid, wrappe, mahlasid jne, nii et saab oma maitsele vastavalt menüü kokku panna. Lisaks tahaksin aga öelda, et iga inimene peab oskama leida ja hoida tasakaalu toitumises - ükskõik mille liigne söömine ei ole kasulik, tuleb süüa mitmekesiselt ning tasakaalustada toitumine füüsilise treeninguga.

* McDonald`s on siiamaani väitnud, et säilitusaineid nende friikartulites ei ole. Minu küsimus on, et kuidas teie friikartulid võivad vabalt aasta säilida ja ei muuda oma kuju? Mitu korda kasutatakse friikartulite valmistamiseks õli?

McDonald´si friikartulites pole säilitusaineid, see fakt on õige. Kasutame kõrge kvaliteediga taimeõli, mida filtreeritakse ning vahetatakse pidevalt. Õli vahetatakse sõltuvalt restoranist ja sellest, kui palju kusagil friikartuleid müüakse, ca 2-3 päeva järel.

* Milles seisneb edu Baltikumis? Minu arvates ei ole McDonald`s kunagi populaarne olnud, vähemalt Eestis mitte.

Meie külastajate arvud näitavad, et oleme Eestis väga populaarsed. Oleme Eestis avanud ja uuendanud hiljuti mitmeid restorane ning plaanime sel aastal avada veel kaks uut restorani - Eesti suurima septembris Pärnus ning aasta lõpus veel ühe restorani Tartus, mis näitab, et meil läheb siin hästi ning me usume siinsesse turgu.

* Miks ei ole McDonalds veel peaaegu igas Eesti linnas? (Nii nagu nagu see on USAs ja Lääne-Euroopas.)

Väga keeruline on Eesti turgu võrrelda suuremate riikidega (USA ja Euroopa), kuid praegu on Eestis restoranid Tallinnas, Narvas ja Tartus. Käesoleva aasta lõpus avame veel ühe restorani Tartus ning Eesti suurima McDonald´si septembris Pärnus. Ma arvan, et see on juba päris hea, aga plaanime oma tegevust veelgi laiendada järgmise viie aasta jooksul.

* Mis te arvate, kas Eesti turul on veel ruumi mõnele kiirtoiduketile, näiteks Burgerking?

Turg on väike, aga konkurents on alati teretulnud. McDonald’s tervitab alati uusi väljakutseid, need panevad kõiki turuosalisi end rohkem pingutama.

* Kas on plaanis hakata pakkuma ka sellist McDonald`si hommikusöögi menüüd, mida mujal maailmas pakutakse?

Oleme selle peale mõelnud ning see on tulevikus täiesti võimalik. Eestlased ei ole veel harjunud sööma hommikusööki väljas, kuid need harjumused on muutumas. Aga juba praegu on võimalik meie restoranides hommikusöögiks võtta tõeliselt head ja kvaliteetset kohvi, röstsaia, röstsaia peekoniga ning muffineid.

* Miks nendes "restoranides" on 99% töötajatest umbkeelsed venelased?

Me valime inimesi nende oskuste, mitte rahvuse järgi. See on tõsi, et meil on rohkem venekeelt kõnelevaid töötajaid, kuid ka eestlastest töötajate osakaal on suurenenud.

* Millal viite tasakaalu oma burgerite hinna ja kvaliteedi suhte!? Kui võrrelda McDonaldsi burgereid näiteks Hesburgeri omadega siis Hesburgeri omad on olulised suuremad, kuid mitte kallimad. Teie BigMac on pigem SmallMac aga mitte mingil juhul BIG! Ainult hind on Big`i oma!

Meie jaoks on kvaliteet prioriteediks number üks ning ma arvan, et võrreldes ükskõik millise konkurendiga, on hinna ja kvaliteedi suhe meie restoranides väga hea.

* Miks te oma ruumides ja õuealal filmida ja pildistada ei luba? Iga kord on mind julmalt ja ebaviisakalt välja visatud... Kelle käest peab luba küsima või millest selline imelik korporatiivne poliitika?

Mul on isiklikult väga raske uskuda, et Teid selle pärast välja visati. Taolistel juhtudel oleme palunud viisakalt filmimine või pildistamine lõpetada, kuid välja me ühtegi klienti oma restoranidest selle pärast ei viska. Selliseid reegleid on vaja selleks, et tagada meie ärisaladuste ja kaubamärkide kaitsmine (ka meie menüüleht on kaitstud). Kahjuks on võimatu eristada pahatahtlike kavatsustega ja siira huviga külastajat, seega piirangud kehtivad kõigile.

* Kas ei võiks Eestis kasutada hamburgeris saia asemel leiba? Eestlased pole harjunud sööma saia kotletiga.

Me oleme aeg-ajalt teinud eripakkumisi, kus sai on asendatud leivaga, kuid nende müüginumbrid on traditsioonilistele toodetele alla jäänud. Seega näitab meie statistika, et Eesti tarbija eelistab burgerit saiaga.

* Kas võetakse midagi ette söömiskultuuri parandamiseks McDonaldsi toidukohtades? See rämpsuhunnik, mis lauale tekib, on ikka muljetavaldav. Isegi eelkooliealised lapsed naeravad ja imestavad, kui räpaselt ja lohakalt kõik ümberringi söövad. See lagastamis- ja raiskamiskomme on põhiline, mis McDonald`si eemaletõukavaks teeb, mitte niivõrd toit.

Ega minulegi meeldi lagastamine või raiskamine. Kahjuks on mistahes ettevõttel eeskirjade või keeldudega siin raske midagi ära teha. Toidukultuuri paranemine, nii nagu kultuur tervikuna, peab algama ikkagi inimestest endist. Loodame parimat.

* Sõin Londonis olles mäkis toodet nimega Deli sandwitsh ja mis oli väga hea. Kas seda on plaanis ka Eestis pakkuma hakata?

Üle maailma on McDonald’s restoranides erinevaid tooteid ning kõigi nende toomine ühele turule on paraku võimatu. Hetkel meil Deli Sandwitch’i ei ole plaanis Eestis menüüsse võtta, kuid me tutvustame Eesti turul pidevalt väga mitmeid uudistooteid, seega loodan, et leiate ka nende hulgast oma lemmiku.

* Kas vastab tõele, et McDonaldsi strateegia näeb ette kasutada kohapealset toorainet? Kas seda rakendatakse ka Eestis? Kust pärineb Eesti McDonaldsi tooraine?

Võimaluse korral me eelistame kasutada kohalikku toorainet. Paraku Eesti turult, kuigi me siiralt austame kohalikke tootjaid ja nende kvaliteeti, ei ole me leidnud sobivad hinna ja koguse suhet. Seega me kasutame hetkel lähimaadest, Leedust ja Poolast, pärit toorainet.

* Kas te ei ole mõelnud lasteeine juures oleva mõttetu plastmasskola asendamisele lapsesõbralike, arendavate vms kasulike mänguasjadega? Näiteks midagi olenevalt lapse east?

Meie Happy Meal’i mänguasjad on laste seas väga populaarsed. Loomulikult me laiendame valikut ning oleme jaganud ka puslesid ja arendavaid mänge, mitte ainult mänguasju. Lisaks sellele on igal nädalavahetusel igas McDonald’s restoranis spetsiaalsed inimesed, kes lastega mängivad ja arendavaid tegevusi läbi viivad (nt piltide joonistamine). Meil on hea meel, et see on perede seas nii populaarseks osutunud.

* Kas olete rahvuselt juut?

Ma olen poolakas.

* Mc Donaldsil on põhimõte, et mäki toit näeks välja ja maitseks igal pool maailmas ühtemoodi, kas see tähendab ka seda, et kogu tooraine, liha, kapsas, sai tuleb kõik USAst? Kui nii, siis küsin, kas olete näinud FOOD inc-i filmi ja mis on teie arvamus sellest?

Kõik meie poolt restoranides kasutatav tuleb sertifitseeritud tarnijatelt, keda pidevalt kontrollitakse, et kvaliteet oleks tagastud. Nagu ma eelnevalt ütlesin, tulevad Eestis kasutatavad toorained Leedust ja Poolast, seega lähiturgudelt, mitte USAst.

* Kas olete näinud filmi „SuperSize Me“ ja mida sellest arvate?

Olen seda näinud ja arvan, et iga arukalt mõtlev inimene saab aru, et see on loogiline ületarbimise tagajärg. McDonald’s tuletab pidevalt oma klientidele meelde, et menüü peab olema tasakaalustatud ja mitmekülgne ning tarbimist tuleb hoida tasakaalus füüsilise aktiivsusega.Ükskõik mida liigselt tarbida ei ole hea.

* Ameerikas on mäki burger kordades suurem. Miks on Eestis burgerid väiksed ja hinnad kõrged?

Ameerika BigMac on täpselt sama suur kui Eesti oma. Paljuski on asi selles, et erinevates riikides võivad olla käigus mitmesugused kampaaniad. Näiteks võib BigMacile lisaks menüüs olla ka Super Size BigMac (mida meil Eestis pole), kuid see on juba teine toode ja seda ei saa tavalise BigMaciga võrrelda.

* 29. juulil tuli Sõle mäki Mc Drive`is umbes 23:04 alates oodata tellimuse täitmist ühe auto kohta tervelt 10 minutit! Ehk siis mina kolmandana sain toidu kätte umbes 23:30. Mida on Tomasz Nawrockil kavas ette võtta selliste jamade ärahoidmiseks? Või tundub see normaalne, et Mc Drive`is teenindatakse 10 minuti jooksul üks auto, tellimise luuk on suletud ning sisse piiludes näis teenindamisega tegelevat vaid üksainus inimene.

Me proovime teenindamise kiirust parandada restoranide ümberehitamisega uue kontseptsiooni kohaselt – rohkem varustust, uued võimalused McDrive’i jaoks jne. Ooteaeg jääb aga alati olenema klientide ja tellimuste arvust, kuid me lubame tulevikus asja paremaks muuta.

* Millal on teil plaanis hakata pakkuma gluteenivabu burgerid?

Hetkel meil sellist plaani Eesti turu jaoks pole.

* Kas tõesti peate mäki kiirsöögikohta UNESCO kultuuripärandis oleva Tallinna vanalinna linnaväravas sobivaks?

Me suhtume Tallinna vanalinna ja UNESCO kultuuripärandisse suure austusega ning oleme uhked, et seal asume. Viru tn restorani väliskujunduses oleme järginud kõiki reegleid ning sisekujunduse oleme samuti teinud sellise, mis sobib ümbruskonnaga kokku. Meie uuendatud Viru tn restoran koos modernse ja hubase McCafe’ga pakub meeldivat keskkonda Tallinna külastavatele turistidele.

* Miks on nii kehv menüü valik võrreldes välismaal pakutavaga?

Igal turul on oma eripärad, kuid ma ei leia, et Eesti menüü kehv oleks. Pigem vastupidi – seda on igal aastal laiendatud, klassikalistele toodetele nagu BigMac ja McChicken on lisandunud wrapid ja salatid. McCafe pakub jällegi laialdast kohvivalikut Eesti parimate baristade poolt ning maitsvaid kooke ja pirukaid.

* Millal saab McDonald`sis kaardiga maksma hakata? Tüütu on sularahaga õiendada.

Selline võimalus on kõigis Eesti McDonald’s restoranides juba ligi aasta olemas olnud.

* Miks küsitakse BigMaci eine tellides eesti keeles kas suur või keskmine ja vene keeles suur või väike?

Sellise olukorraga ma kahjuks kursis pole, kuid tänan teada andmast. Luban seda meie töötajatelt uurida.

* Miks McDonald`sis hinnatase kerkib? Niigi on suurim eine koos paari ketšupiga 100 krooni!? Selle raha eest saab 80% eesti restoranides-kohvikutes palju toitvama söögi ja meeldivama teeninduse. Asun hetkel Ameerikas, suurim eine on siin umbes 80 krooni ja kastmeid võib kotiga koju viia.

Pea kõik tooted on Ameerikas odavamad kui Euroopas, näiteks sülearvutid ligi 4 korda. Hinnad kujundatakse sageli turu suurust arvestades. Pean aga ütlema, et meie suur BigMac eine maksab 60 EEK. Olen seisukohal, et meie restoranides on hind ja kvaliteet kindlasti tasakaalus.

* Milleks on drive-inis kaks luuki ja mikrofon on, kui kasutusel on ainult üks luuk!?

Pärast restoranide uuendamist muutub meie drive-in teenindus kiiremaks – üks uuendus ongi tellimine läbi mikrofoni. Avatud luukide arv sõltub klientide arvust – suure hulga klientide korral on mõlemad luugid avatud.

* Miks koosneb McDonalds'i letipersonal peaaegu 100protsendiliselt kogenematutest noortest? Kas poleks mõistlikum hoida kogenuid töötajaid (viimaseid läheks seetõttu ka vähem vaja), mitte vahetada neid pidevalt uute kogenematute vastu (kes ei saa kiire teenindamisega hakkama)?

McDonald’s on paljudele noortele esimeseks töökohaks ja me oleme selle üle uhked, et nad meie juures oma karjääri alustavad. See kuulub McDonald’si traditsioonide juurde. Samas on meie kollektiivis ka töötajaid, kes on meie juures juba aastaid töötanud. Hiljuti tähistasime oma 15. sünnipäeva Eesti turul ja selle käigus andsime auhinnad oma kümnele töötajale, kes olid meiega töötanud juba avamisest alates.

* Miks pole McDonald`si einetes joogivariandina õlut nagu seda näiteks Hispaanias saab?

Erinevates riikides on erinev menüü. Minu isiklik arvamus on selline, et pererestoran ja alkohol ei sobi kokku. Õlle ja seltskonna nautimiseks on olemas teised kohad, kuhu jällegi lastega ei minda.

* Rootsi dokumentaalfilm paljastas mõni aeg tagasi, et McDonald`s müüs mitmes söögikohas säilivustähtaja ületanud tooteid. Kui meeleheitlik on olukord Eestis, kas siin tuleb ka toiduainete realiseerimistähtaegadele läbi sõrmede vaadata?

Meie prioriteet nr 1 on kvaliteet ja ma võin kinnitada, et kõik meie poolt Eesti turul kasutatavad tooted on värsked.

Tomasz Nawrocki: Suur-suur aitäh minu poolt Teile kõigile huvitavate küsimuste eest, mul oli väga põnev neile vastata! Kohtumiseni McDonald’s restoranides ja ilusat suve jätku!