Suure sissetulekuga inimestel võib olla fantastiline elustiil, kuid kui nad ei säästa osa sissetulekust, ei saavuta nad kunagi korralikku rikkust.

Mõnigi suure sissetulekuga inimene võib sattuda majanduslikesse raskustesse samal ajal kui tagasihoidlikuma sissetulekuga võib jõuda rikkuseni. Rikkus on suhteline. Klassikaliseks näiteks on spordistaarid, kes võivad teenida miljoneid dollareid, kuid siis on sunnitud noorelt spordiga tegelemise lõpetama ja kes siis avastavad, kui vähe neil on elamiseks raha.

Kui inimesed kulutavad ära kõik, mis nad teenivad, ei jõua nad kunagi rikkuseni. Veel hullem on lugu, kui inimesed kulutavad rohkem, kui nad teenivad, kuna siis nad vähendavad oma rikkust. Sissetulek ei loo rikkust, vaid selle loob võimalus säästa. Rikkus on see, mis akumuleeritakse, mitte ei kulutata. Parim viis rikkuse kogumiseks on regulaarselt osa sissetuleku investeerimine pika aja vältel. See nõuab pere eelarve koostamist ja distsipliini. See võib olla igav, kuid efektiivne.

Osadel inimestel on raske mõista, millele raha kulub. Neile on hea ülesanne märkida regulaarselt kulutused üles ja teha nendest kord kuus kokkuvõte. See annab selguse, kuhu raha läks. Selle põhjal on võimalik koostada eelarve, mille täitmist tuleks regulaarselt kontrollida. Tähtis on mitte muutuda laisaks, kui eesmärgid on saavutatud või laenud makstud.

Mõnedki väga täpsed ja hoolikad kulutajad on distsiplineeritud seni, kuni eluasemelaen saab makstud või selle jääk on muutnud väikseks. Seejärel muututakse kulutustega hooletuks, ei hakata säästma ja seetõttu ei suudeta ka koguda varandust. Nende elustiili kulud võivad tõusta nii kõrgele, et nad vajad üha suuremat rikkuse taset tundmaks end rikkana.

Parim rikkuse definitsioon on inimese finantsiline sõltumatus. Iga inimese puhul on see erinev. Tavaliselt on kõrgema sissetulekuga inimestel ka kõrgemad elustiili ootused. Nende jaoks on finantsiliseks sõltumatuseks tarvis oluliselt rohkem investeeritud varasid. Kui sõltumatus on saavutatud, on inimestel valida – kas nad tahavad edasi töötada. Sageli valivad nad jätkuvalt töötamise, kuigi nad ei pea raha pärast töötama. Sellele tasemele jõudmine vabastab suuresti finantsstressist.
Kahjuks tekitas suur sissetulek sageli inimestes võltsi turvatunde. Eeldatakse, et suur sissetulek jätkub lõputult. Kui pensionile jäämine läheneb, võivad inimesed avastada, et jäänud on vähe hea sissetulekuga aastaid. Nad võivad mõista, et neil ei ole piisavalt rikkust, et säilitada pensionipõlves senist elustiili. See võib viia otsuseni töötada kauem või vähendada oma elustiili ootuseid. Kui sellele hakata varakult mõtlema ja tegutsema, ei pruugi hiljem selliseid drastilisi samme ette võtta.