Tõenäoliselt ei ole ta aga esimene inimene, kes lubab saada kõige rikkamaks maailmas ja lõpetab kohtu ees, kirjutab Business Insider.

Kohtuistung Batista üle algas täna. Kogu kohtuasi on tugevalt seotud klassiküsimustega, mis on Brasiilias olnud eriti teravalt teemaks alates selle aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustest, mille eel tänavad protesteerijatega täitusid. Teema oli teravalt üleval ka eelmisel kuul toimunud presidendi valimiste ajal. Brasiilia on juba ajalooliselt riik, kus rikkad ja vaesed on elanud erinevate reeglite järgi.

Samas on see ka riik, kus üritatakse seda kõike muuta – tugevdada seadusadnlust ja luua läbipaistvat süsteemi. See tähendab, et Batista kohtuasi peab demonstreerima ka terve riigi arengut.
Kaks aastat tagasi kui Batista ütles, et temast saab maailma rikkaim mees, siis tundus, et ta tõepoolest on sinnapoole teel. Tol hetkel oli ta maailma rikkaimate inimeste edetabelis 7. kohal ning tema vara väärtuseks hinnati ligikaudu 35 miljardit eurot.

Batista kontsern, EBX, koosnes kuuest lähedalt seotud ettevõttest, mis tegelesid muuhulgas meretranspordi, kaevandamise ja logistikaga. Kogu ettevõtmise nii-öelda kroonijuveel oli energiafirma OGX.

Batista oli veel mõned aastad tagasi kogu Brasiilia uhkus. Teda armastasid nii poliitikud kui ka kultuuritegelased.

Just OGX oli see, mis kogu impeeriumi huku kaasa tõi, kuna selgus, et sealt, kus Batista lootis leida naftat, seda paraku ei leidunud üldse.

Batista süüasi seisneb küsimuses, et kas ta teadis ette, et tegelikult naftat ei ole. Kuid ta teadis ja väitis vastupidist, siis sellisel juhul oleks tegemist turu manipuleerimisega, et võita endale aega, et oma firmad päästa. 

Kui hakati kahtlustama, et naftat ei ole, siis lubas Batista isiklikult investeerida miljard dollarit, et firmat pinnal hoida. Tugevas languses olnud börs selle peale stabiliseerus.

Kuid halvim osutus siiski tõeks ning Batista hakkas oma osalust firmas müüma. Seejärel loobus ta ka oma lubadusest investeerida miljard eurot. Ta põhjendas seda sellega, et ettevõte on oma reeglid ümber kirjutanud ja tal enam seda kohustust ei ole.

OGX läks seejärel pankrotti. Sellest sai suurim pankrot Lõuna-Ameerika ajaloos. Mitmed väga suured ja tuntud ettevõtted olid investeerinud Batista tegevusse.

Alates 2012. aasta lõpust kuni 2013. aasta suveni kaotas Batista kokku 9,7 miljardit eurot. Batista oli sunnitud müüma osa oma varast – jahid, lennukid ning Lamborghini, mida ta hoidis oma elutoas. Ülejäänud vara kandis ta oma naise ja poja arvele.

Batista advokaatide pingutesed ei ole seni vilja kandnud. Batista ise lubab, et ta tuleb tagasi ning süüdistab osaliselt oma ebaõnnestumistes ka valitsust.