NAFTA: nafta ülepakkumine sunnib kvoote kärpima

Hinna stabiliseerimiseks väheneb nafta tootmine 1,25 miljoni barreli võrra

AP/Reuters/BNS Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) naftaministrid kinnitasid teisipäeval kokkuleppe vähendada naftatootmist 1,245 miljoni barreli võrra päevas, et stabiliseerida nafta hinda maailmaturul. Uus tootmiskvoot jõustub 1. aprillist ning kehtib aasta lõpuni, teatas OPEC pärast rohkem kui kuus tundi kestnud kohtumise lõppu.

Ainsa OPEC-i liikmesriigina ei kehti otsus Iraagi suhtes, mis võib naftat eksportida ainult ÜRO eriloal.

Kokkulepe kindlustas OPEC-i positsiooni maailmas, sest see suutis kaasata ka kartellist välja jäävad riigid, mis suhtuvad traditsiooniliselt tõrksalt igasugustesse tootmislepingutesse.

Naftatootmist soostusid vähendama ka Mehhiko, Omaan, Jeemen ja Norra. Venemaa pole kokkuleppega ühinenud.

OPEC ja kartellivälised riigid on nõus vähendama tootmist 1,5 miljoni barreli võrra päevas, kuid analüütikud ütlevad, et hinnatõusuks on vaja pakkumist vähendada vähemalt kahe miljoni barreli võrra päevas.

Ülepakkumine, nõudluse langus Aasias ning soe talv põhjapoolkeral on nafta hinda vähendanud 40 protsendi võrra, võrreldes möödunud aasta novembriga, mil OPEC otsustas suurendada tootmiskvooti 10 protsendi võrra 27,5 miljoni barrelini päevas.

OPEC-isse kuuluvad AlÏeeria, Indoneesia, Iraan, Iraak, Kuveit, Liibüa, Nigeeria, Katar, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid ja Venetsueela.

OPEC on kaotanud nafta hinna languse tõttu umbes 15 miljardit dollarit ning ka muud naftatootjad Ühendriikidest Venemaani on kaotanud suuri summasid.

Naftaturg reageeris (OPEC) tootmise vähendamise otsusele skeptiliselt.

Turuosaliste hinnangul polnud kartelli pakkumine naftahinna stabiliseerimiseks piisav.

Benti toornafta odavnes teisipäeval 0,39 dollari võrra barrelist 14,38 dollarini.

Esmaspäeval langes naftabarreli hind 0,63 dollari võrra.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas eile, et Norra otsus ühineda teiste maailma naftatootjatega ja vähendada tootmist on ”kahetsusväärne”, sest on vastuolus vabaturu reeglitega.

IEA tegevdirektor Robert Priddle ütles, et IEA liikmena peaks Norra jagama ka organisatsiooni eesmärke, sealhulgas vaba ja avatud turu loomise osas.

”Suunatud turg pole stabiilne ega efektiivne,” ütles Priddle.

Norra teatas esmaspäeval, et vähendab naftatootmist 100 000 barreli võrra päevas, et aidata kaasa Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni püüdlustele stabiliseerida nafta hinda maailmaturul.

Norra on Saudi Araabia järel maailma juhtiv naftaeksportöör.