Rahvusvahelise logistika- ja transpordiettevõtte Operaili juhatuse esimehe Raul Toomsalu sõnul on peamiseks kasumiallikaks olnud vagunite rendi ärisuund. „Meie vagunite renditulud suurenesid eelmise aastaga võrreldes 65% ning ulatusid selle aasta esimeses kvartalis 2,9 miljoni euroni. Vagunite rendiäri kasvu aluseks on suur nõudlus ja piiratud pakkumine, mis on tõstnud rendihindu," selgitas Toomsalu. Operailil on koos tütarettevõttega Operail Leasing hetkel välja renditud pea 2100 vagunit.

Ettevõtte kaubaveo mahuks kujunes 2019. aasta esimeses kvartalis 3,6 miljonit tonni, mida on 2% võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. „Meie kalkulatsioonid näitavad, et kui veame enam kui miljon tonni kuus, siis teenime veomahu pealt mõistliku kasumi. Oleme suutnud ületada paari aasta taguse madalseisu ning jätkanud eelmise aasta trendi raudtee kaubavedude osas," ütles Toomsalu. „Samas teeb muret segadus infratasudega ning nende kõrge määr võrreldes naaberriikidega, mis teeb raskeks tulevikus vajalike investeeringute tegemise."

Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes on kaubamahtudest kasvutrendi näidanud vedelad mineraalsed kütused ja väetised ning langustrendi seevastu põlevkivi ja tahked mineraalsed kütused.

Operaili aasta esimese kolme kuu äritulud kasvasid eelmise aastaga võrreldes kaks protsenti, ulatudes enam kui 18,5 miljoni euroni. Kontserni kulumieelne ärikasum ehk EBITDA oli 4,3 miljonit eurot, aasta varem 2,9 miljonit eurot.

„Meie jaoks on oluline töötajate heaolu, puhas keskkond ning vastutustundlik tegutsemine - Operail investeerib sel aastal pea pool miljonit eurot töötajate töötingimuste parandamisse, Tapal valmivad uued vedurid on oluliselt keskkonnasäästlikumad ning liitusime vastutustundliku ettevõtluse deklaratsiooniga, et arendada ettevõtet suunas, mis tagab, et meie tegevuste mõju keskkonnale ja ühiskonnale oleks ainult positiivne," lisas Toomsalu.

Operail on Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte, mille põhilisteks ärisuundadeks on kaubavedu, vedurite ja vagunite remont ja ehitus ning veeremi rent. Ettevõte annab tööd enam kui 700 inimesele.