3.–6. augustini Šveitsis toimunud üleeuroopalisel õpilasfirmade võistlusel saavutas teise koha Tallinna 21. koolist välja kasvanud õpilasfirma Volli, mis teeb kasutatud mahlapakkidest rahakotte.
Volli tegevdirektori Sander Saare sõnul on õpilasfirma asutajate eesmärk lõpetada edukalt keskkool ning seejärel suunduda tegelikku ärisse, siis juba osaühinguna. Praeguseks on Volli müünud tuhatkond mahlapakist valmistatud rahakotti, mis maksavad 25.30 krooni.
Eestlased vandusid võistlustel alla vaid Saksa õpilasfirmale, mis valmistab 16–25-aastastele noortele mõeldes Braunschweigi linnakaarte, millel lisaks meelelahutusasutustele on esile toodud huvialaringid, tantsukoolid jms.
Vana asi uues kuues
Pronksmedali said Malta õpilasfirma akvaariumisarnased minikasvuhooned, milles saab tubastes tingimustes kasvatada toataimi ja aiasaadusi.
Nutikusega paistis silma ka Soome õpilasfirma Foibos. Tavaliste mängukaartide asemel pandi pakki kodumaiste poliitikute piltidega mängukaardid. Firma tegevdirektori Tomas Walleniuse sõnul taheti avardada noorte poliitilist silmaringi ning näidata poliitikuid ühiskonnas uue nurga alt. Nüüdseks on 132 000 krooni (8500 eurot) sisse toonud projekt siiski lõppenud. “Keskendume edasiõppimisele. Tähtis pole mitte iga hinna eest jätkata, vaid midagi tehtu kohta kõrva taha panna,” tutvustas noormees tulevikuplaane.
Ka belglased loodavad teha äri, riietades vana asja uude kuude. Arvutikasutaja aja säästmiseks ning silmaringi laiendamiseks trükkisid firma Glave Ets tegelased Microsofti tarkvaraga seotud “kopeerin” ja “kleebin” tüüpi käskude lühivõtmed hiirematile.



Valik põnevamaid lahendusi 26 õpilasfirma võistlustöödest

1. Young Entrepreneurs Ltd. (Iisrael) - korgist naelahoidja
2. Vita Islandia Company (Island)  - piimavadakust valmistatud apelsinimaitseline jook
3. Woof! Company (Iirimaa) - kutsikaomaniku käsiraamat
4. Pipeline Group (Island) - alkoholivaba vein, käsitsi valmistatud ehted
5. Speed(I)! Company (Läti) - jäätmetest valmistatud helkurid
6. Seed Company (Malta) - minikasvuhoone väiketaimedele
7. Unique-Enterprise (Holland) - värvihoidmise tops
8. Look & See Company (Norra) -  peeglipuhastuslapid (märg ja kuiv)
9. Echo Company (Rumeenia) - seljakott-tuulejakk
10. Aeroplastic Company (Rootsi) - loodussõbralik ehitustellis
Allikas: www.ja-ye.org, Ärileht