Teravaks kiskunud suhted Venemaa ja Eesti vahel sunnivad reisifirmasid ning koole ära jätma õppeaasta lõpuks plaanitud Venemaa reise. Valdavalt on tegemist Peterburi ekskursioonidega, mis on ajast aega koolide seas populaarsed olnud.

Eile otsustas Saku gümnaasiumi VIIIa klass, et mai lõppu kavandatud Peterburi-sõit jääb ära. “Loobume laste julgeoleku pärast ja asendame teise reisiga,” sõnas klassijuhataja Krista Polman.

Ühine otsus

Otsus Peterburi-reis teisega asendada sündis lastega ühiselt arutledes. “Algul mõtlesin küll, miks reisi ära jätta, olukord pole ju nii hull,” rääkis sama klassi õpilane Merilin Kuklas. “Minna on riskantne, olgugi et osal pole midagi juhtunud. Aga kui peaks juhtuma, on vastutus suur.”

Kuna Vene viisa tuleb tellida kuu aega enne reisi, ei saa jääda lootma, et vahest mai lõpuks on olukord rahunenud. “Muidu aeg näitaks, mis saab, aga otsuse peab praegu tegema,” märkis Merilini klassivend Matis Leima.

Õpetaja Polmani sõnul pakuti neile Peterburi-reisi korraldama pidanud firmast Gondvana Reisid asenduseks sõitu Leetu Palangasse või Stockholmi kruiisi. Ilmselt jääb sõelale Leedu ning Peterburi tuleb tuleval aastal, IX klassi lõpureisina.

Peterburi-sõidust loobub ka Are põhikooli IX klass. Nemad pidanuks ekskursioonile minema 18. mail. “Oleme otsuse teinud, saadan kirju vanematele,” ütles IX klassi juhtaja Urve Hallikmaa. “Mina ei loo kahe õpetajaga lastele turvalist õhkkonda.” Koolilõpureis ära ei jää ning ka Are lapsed valivad ärajäänu asemele Leedu-reisi.

Et grupile olid juba viisad väljastatud, läheb igal lapsel nüüd asjatult kaotsi 100 krooni õpilase viisaraha ja 40 krooni tervisekindlustust.

Lapsevanem Ille Aaspalu, kelle tütar on üks Are kooli üheksandikest, kiidab kooli otsuse heaks. “Mina küll ei soovi, et mu laps sinna sõidaks,” kinnitab ta.

Muidugi pole Saku ja Are kool ainsad, kes Peterburi-sõidust ära ütlevad. Firma  Gondvana Reisid Vene–Ukraina suuna reisikorraldaja Toivo Mäeste ütles, et loobunud on viis gruppi.

Mäeste märkis, et nädalvahetusel tulid firmaga Gondvana Reisid tagasi grupid Moskvast ja Peterburist ning reisil polnud muid probleeme, kui selge venitamistaktika Venemaa poolel piiril. “Täitsid paberid aeglaselt, püüdsid norida,” vahendas Mäeste. “Kümme bussi kogunes lõpuks sinna.”

Ka firma Tiit Reisid reisikonsultant Maarja Aleksejev kinnitas, et kaks kooligruppi on oma Peterburi-reisi vahetanud sõidu vastu Leedusse. “Õnneks pole neile veel viisasid tehtud,” märkis ta.

25. mail on Peterburi minemas ka n-ö müügirühm, kus praegu on Aleksejevi sõnul  palju kahtlejaid. “Poolele grupile on juba ka viisad ja tervisekindlustus vormistatud,” sõnas Aleksejev. Loobujale tähendab see

425-kroonist asjatut kulu, sest täiskasvanu viisa maksab 400 krooni.

Riigi rahastatud reis jääb ära

•• Ära jääb eelmise haridusministri Mailis Repsi algatatud projekti “Iga laps Kumusse, Ermitaaži, Louvre´i” raames haridus- ja teadusministeeriumi rahastatud 4.– 6. maini toimuma pidanud Valgamaa õpilaste õppereis Peterburi.

•• Peterburi sõitma pidid Valga gümnaasiumi, Valga vene gümnaasiumi, Tõrva gümnaasiumi, Tsirguliina keskkooli, Puka keskkooli, Hummuli põhikooli, Keeni põhikooli õpilased ja õpetajad.

•• Kuivõrd Eesti viisasid praegu Moskvast väljastada ei saa, on  bussifirma Eurolines pidanud siiapoole reisi plaaninud inimestelt pileteid tagasi ostma.

•• Raudtee-ettevõtte Gorail arendusdirektor Jolan Sevtsov sõnas, et hetkel pole reisijate vähenemist märgata, kuna nii pilet kui ka viisa võetakse suhteliselt pika aja peale.