Tallinna ning Harjumaa kohtutäituri Kristiina Feinmani kätte jõuavad sadade õppelaenuvõlglaste andmed, kellest osade puhul on võla tagasisaamiseks rakendatud ka vara arestimist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinlane Paavo (26, nimi muudetud — toim.) oli õppelaenu käendajana sunnitud oma endise tüdruksõbra laenu tagasi maksma. “Minu mäletamist mööda tuli mulle kutse, mille peale läksin kohtusse. Kohtusse oli kutsutud ka laenu teine käendaja ja võlgnik ise, kuid neid kohale ei ilmunud,” rääkis Paavo. Ta lisas, et kuna oli tol hetkel nimetatuist ainus maksejõuline inimene, jäi tema kanda ka 15 000 krooni suurune võlgnevus.”

Selliseid näiteid on praktikas veel. Sellele probleemile on muidugi kergemaid, samas ka raskemaid lahendusi.

Kohtutäitur Kristiina Feinman ei oskagi täpselt öelda, kui palju on temani jõudnud avaldusi nende kohta, kellel on üleval õppelaenuvõlgnevus ning kes selle likvideerimisest kõrvale hoiavad. “Neid on päris palju. Sadades,” ütles ta.

Samas ei tea paljud võlgnikud, et pärast seda, kui kohtutäitur on neile juba ühe korra teate võlgnevuse kohta edastanud, kuid sellele on jäetud reageerimata, võib täitur ilmuda politseiga tema ukse taha ning algatada vara arestimise protsessi.

“Väga paljudel juhtudel — 70-80 protsendil — on ministeerium olnud nõus maksegraafiku koostamisega,” tõdes Feinman.

Õppelaenuvõlglaste üles jäänud kohustuste hulk on erinev. Tavaliselt jääb see 10 000 — 60 000 krooni vahele.