“See on võimalus, kuidas kaasata koolitamise protsessi ka tööandjad. Õpilane, kes asub õppima, teab sellise süsteemi korral täpselt, kus tulevikus töötama hakkab,” ütles Tallinna teeninduskooli direktor Erkki Piisang.

Tööandjale kasulik

Leping õpilase, kooli ja ettevõtte vahel garanteerib õpilasele Piisangi sõnul töökoha ja tööandjale vajalike oskustega töötaja. Tööandjale on see kasulik lisaks ka sel moel, et ta saab osaleda koolitusprotsessis.

Ettevõtte erisoovidega arvestamise näiteks tõi Piisang töötaja koolitamise idamaise restorani kokaks. Seal peab lisaks üldistele oskustele tundma ka spetsiifilisi roogasid ja nende valmistamise kunsti. “Koostöös kooliga on võimalik väga täpselt määratleda õpetuse rõhud – valdkonnad, mida tuleb rohkem õpetada; saab arvestada ettevõtte poliitikaga ja töö spetsiifikaga.”

Ettevõtted toetavad õppimist sellega, et võimaldavad õpilastel käia nii koolis kui ka töötada. Õppetöö toimub 2-3 päeva nädalas koolis ja ülejäänud ajal on praktika ettevõttes.

“Selline süsteem on väga efektiivne kutseõppes. Seni rakendasime seda müüjate koolitamisel, uuel õppeaastal tahame kelnerid juurde võtta,” rääkis Piisang kooli tulevikuplaanidest.

Tallinna linn hakkas eelmisel aastal väikeettevõtete toetamise raames finantseerima ettevõtetes praktikal olevate õppurite juhendajaid.

“Selle toetuse eesmärk on stimuleerida kutseõppeasutuste ja ettevõtete koostööd õppepraktika kvaliteetsemaks korraldamiseks ja motiveerida kogenud töötajaid õppurite juhendamisel,” ütles Tallinna ettevõtlusameti arendusosakonna juhataja Gunnar Hannus.

Ettevõtete toetamise põhjustena toob Hannus esile selle, et linna eesmärk on suurendada ettevõtlikkust ja parandada tööhõive situatsiooni Tallinna väikeettevõtluses. Praegu on praktikajuhendaja toetus maksimaalselt 60 krooni juhendamistunni ja 10 000 krooni juhendaja kohta kuus.

Kümned tuhanded kroonid

Eelmisel aasta sügistalvel sai Majaka teeninduskool praktikajuhendajate toetuseks Tallinnalt 48 000 krooni A-Selveri müüjate praktika, 76 000 krooni Reval Hotelli Gruppi kokkade ja kondiitrite praktika ja 23 040 krooni Kuno Plaan and Kondiitri OÜ kondiitrite praktika juhendamiseks.

“Õppelepingute süsteem on väga hästi käivitunud. Selver võimaldab töötajatel, kes on õpihimulised, ennast koolis täiendada. Õppimisvõimalust pakume nendele, kes omavad tõsist tahet ennast täiendada ning tulevad oma tööülesannetega hästi toime,” rääkis Selveri personali peaspetsialist Kristiina Mokrik.