Optiva pank lahkub pärast müüki Soome kindlustusseltside Sampo ja Kaleva ühisettevõttele Sampo Finance Tallinna väärtpaberibörsilt, ütles Sampo president.

"Kümne protsendi aktsiatest börsil hoidmine ei ole eriti mõttekas," ütles Sampo Insurence Company president Juhani Vesterinen. "Niipalju kui mina tean, on kavas Tallinna börsilt lahkuda," lisas ta.

Kui palju on Sampo nõus Optiva panga eest maksma, ei soovinud Vesterinen täpsustada. Ta lisas, et hind selgub läbirääkimistel Eesti Pangaga.

Vesterinen kinnitas, et Sampol ei ole plaanis teha olulisi muudatusi Optiva panga juhtkonnas. "Optival on praegu suurepärane tegevjuhtkond, vahetusel ei oleks olulist mõtet," selgitas ta. Pangas hakkavad ka edaspidi töötama eestlased, nagu praegu näiteks Sampo Eesti Kindlustuses, kus on ainult üks soomlasest töötaja, lisas Vesterinen.

Optiva Pank ei jätka Vesterineni sõnul täpselt samasugusena nagu praegu, vaid hakkab pakkuma uuendatud teenust koos Sampo kindlustusfirmaga. "Panganduse pool jääb samasuguseks nagu praegu," kinnitas ta.

Nagu suurte müügitehingute puhul tavaks, annab Eesti Pank Sampo Financeile 70 miljoni kroonise ajutise garantii Optiva riskivarade väärtuse võimaliku languse katteks.

"Garantii ei suurenda Eesti Panga garantiikohustuste kogumahtu," kinnitas eile viimast päeva ametis olnud Eesti Panga president Vahur Kraft.

Ostu-müügilepingu sõlmimisel asendatakse 70 miljoni kroonine garantii uue garantiiga Optiva riskivarade suhtes, mille lõplik nimekiri fikseeritakse enne ostu-müügitehingu toimumist.

Krafti sõnul tehakse garantii alusel väljamaksed ainult juhul, kui riskivarad müüakse madalama hinnaga, kui on nende tänane väärtus Optiva Panga bilansis. Garantii antakse Sampole kuni kaheks aastaks.

Ka Eesti Ühispank soovib müüa oma 18,8-protsendilise osaluse Optiva pangas Sampo Financeile. "Osaluse maksumuse ja müügi aja kohta ei saa praegu midagi täpsemat öelda, sest me ei ole veel ametlikku pakkumist saanud," ütles Eesti Ühispanga avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Andres Aarma. Ühispank maksis osalust omandades Optiva aktsia eest 10,05 krooni.

Ühispanga asepresidendi Ülo Suurkase sõnul on pank oma osaluse lähtuvalt turuhinnast alla hinnanud ja potentsiaalse kahjumi riski maandanud.

Eile maksis Optiva aktsia Tallinna väärtpaberibörsil 7,80 krooni.

Optiva panga turukommunikatsiooni direktor Ruth Laidvee hinnangul on panga müük kasulik eelkõige klientidele. "Kahtlemata võidavad Optiva panga kliendid, kellele kavatsetakse hakata pakkuma senisest laiemat teenustepaketti, nagu näiteks pangandus-kindlustusteenust," ütles ta.

Eesti Ühispanga kapitaliturgude strateegi Aivo Kanguse hinnangul ei elavne Optiva aktsiaga kauplemine enne tehingu hinna avalikustamist. "Enne kui hinda ei öelda, ei julge tõenäoliselt keegi eriti osta ega müüa," märkis ta.

Optiva juht hindab panga olukorda heaks

Optiva Panga juhatuse esimees Härmo Värk tervitab Sampo otsust osta Eesti Panga osalus Optiva Pangas ja nimetab panka elujõuliseks.

Mis seisus on Optiva?

Panga esimese kvartali kasum oli 4,7 miljonit krooni ja pangagrupi kasum 7,4 miljonit krooni. Tulemused on igati head ja ootuspärased. Panga likviidsus on väga hea. Kliente saime esimeses kvartalis rohkelt juurde.

Kuidas kommenteerite Sampo otsust osta osalus?

Optiva Panga seisukohalt on tegemist igati positiivse uudisega, sest strateegilise investori kaasamine on olnud üheks eesmärgiks panga loomisest saati.

Kas Optiva Pank peaks börsilt lahkuma?

Arvan, et see pole määrav, kas Optiva on edasi börsil või mitte. Aktsia likviidsus on olnud madal. Sampo on börsifirma Soomes ja kontserni kuuluvad tütarfirmad on seega piisavalt avalikud.

Mis hinnaga võib Sampo Eesti Panga osaluse ära osta?

Seda ei saa öelda, kuna läbirääkimised pole veel alanud. Sampo teeb pangas veel täiendava auditi.

Kas jätkate tööd Optivas?

Pangandus-kindlustuskontsernis jätkamine oleks huvitav väljakutse jätkamiseks.

Aare Reivart