Optiva Panga tegelik hind ja tehingust saadav võimalik rahaline kahju Eesti Pangale selguvad Sõrgi sõnul alles kahe aasta pärast.

Sõrg ütles esmaspäeval riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et konkurents Eesti panganduses selle tulemusena ei peaks vähenema.

Seda, milliseks kujuneb Optiva Panga koht Eesti pangandusturul tulevikus, mõjutab Sõrgi sõnul Sampo-Leonia kontserni üldisem kavandatav strateegiate valik.

Rahvusvaheliselt on kindlustuse ja panganduse ühendamist peetud perspektiivikaks, siinjuures on peamine eesmärk olemasolevate struktuuride võimalikult tõhusam kasutamine ning võimalikult mitmekesisemate teenuste pakkumine klientidele, märkis Sõrg.

"Soome kapitali oluline osa Eesti kindlustusturul ja Optiva Panga üleminek Sampo-Leonia kätte aitaks rahvusvaheliselt arenevat kindlustuse ja panganduse kokkukasvamise protsessi edasi viia ka Eestis," nentis Sõrg.

Kommenteerides Eesti Pangale tekkivaid võimalikke kahjusid Optiva Panga müügist, ütles Sõrg, et tulemus pole praegu veel selge.

Lõplik tulemus võib Sõrgi sõnul selguda alles pärast Eesti Panga poolse tingimusliku garantii kaheaastase kehtivusperioodi lõppu.

Need Eesti Panga juhtide avalikud kommentaarid, mida ajakirjandus paari Optiva müügiprotsessi käivitamise eelse kuu jooksul on vahendanud, müügitulemustele mõju avaldada ei saanud, kinnitas Sõrg.

Tema sõnul on kommertspanga müügiprotsess pikaajaline ning ostu-müügi põhitingimuste kokkuleppimisele eelneb ostjate põhjalik tutvumine olukorra ja turusituatsiooniga.

Kuigi Eesti Pank ei pruugi tagasi saada Optiva Panka paigutatud investeeringut, on Sõrgi sõnul olulisem, et Optiva päästmise ja müümisega võitis kogu Eesti pangandussüsteem.

"Eesti Panga investeeringu tegemata jätmine Optiva Panga moodustamiseks võinuks kahe suurpanga - Hansapanga ja Ühispanga - mõju veelgi suurendada," nentis Sõrg.

Tugeva eraomanike baasi loomine Optiva Pangale ning uue välisinvestori kaasamine on Eesti pangasüsteemi kui terviku seisukohalt kasulik tulemus, kinnitas Sõrg.

Eesti Pank andis aprilli lõpus nõusoleku müüa Soome Sampo ja Leonia ühisfirmale keskpangale kuuluv Optiva Panga 57,9-protsendiline osalus. Kuna Ühispank tegi samas ettepaneku müüa Sampo Financele oma 18,8-protsendiline osalus Optivas, omandab kontsern kokku 76,7 protsenti Optiva Panga aktsiatest.

Eesti Pank annab Sampo Finance'le 70 miljoni kroonise kaheaastase garantii Optiva riskivarade väärtuse võimaliku languse katteks. Kahjumi realiseerimisel on Eesti Panga omavastutus 70 miljonit krooni, ülejäänud kahjumid jagatakse müüja ja ostja vahel suhtes 75/25.

Aprilli alguses tegi Eesti Panga asepresident Peter Lõhmus avalduse, et Eesti Pank peab investeeringut äärmiselt heaks ka siis, kui osalus kasvõi null krooni eest maha müüakse.

Eesti Panga president Vahur Kraft aga kinnitas, et müügihind saab olema kõrgem kui üks kroon.

Sampo Finance ning Eesti Pank loodavad allkirjastada Optiva Panga aktsiate ostu-müügitehingu 30. juuniks, kui on läbi viidud Optiva finantsmajanduslik analüüs. Pärast tehingu sõlmimist on pooled valmis kommenteerima vajadusel ka selle hinda.

Keskpanga aruandes on Optiva Panga osaluse väärtuseks on hinnatud 145 miljonit krooni. Eesti Pank provisjoneeris Optiva Panka tehtud investeeringu 110 miljoni krooni ulatuses.

Eesti Pank omandas osaluse Optiva Pangas 255 miljoni krooni eest.

Optiva kontrolli all on umbes 7,5 protsenti Eesti pangandusturu aktivatest ning umbes 7,0 protsenti laenudest.