Optiva Pank kandis novembri lõpus omakapitalist maha 85,5 miljonit krooni, mille tulemusena on 11 kuu lõpptulemuseks 77,1 miljoni krooni suurune kahjum. Maha kirjutati Forekspanga ja Investeerimispanga ühinemisest jäänud goodwill.

"Goodwill tekkis ettevõtte ühinemisel. Me plaanisime seda amortiseerida pikema aja jooksul," selgitas Optiva Panga juhatuse esimees Härmo Värk. Ta tunnistas, et kogu bilansis püsinud goodwill'i mahakandmine oli Soome omaniku soov. "Selle bilansis hoidmine ei ole seoses omanike vahetusega enam otstarbekas," ütles Värk.

Goodwill on ettevõtte bilansis kirjas mittemateriaalse varana, tekkides varade soetamisel makstud ülekursist. Kui firma ostab vara selle raamatupidamislikust väärtusest kallimalt, siis goodwill on ostuhinna ja raamatupidamisliku väärtuse vahe.

Pärast goodwill'i mahakirjutamist on tekkinud olukord, kus panga omakapital on oluliselt väiksem kui aktsiakapital. Seetõttu vähendatakse viimast omakapitali tasemele. "See toimub lihtsustatud vähendamise korras aktsiate tühistamise teel," ütles Värk, kelle sõnul kutsutakse otsuse langetamiseks kokku üldkoosolek. "

Asjatundjate hinnangul vähendab aktivate mahakandmine kasumit ehk viib Optiva puhul kahjumisse, mistõttu on tõenäoline aktsia hinna langus. Ent aktsiate tühistamine aktsionäride vara enam ei kahanda - aktsiaid jääb küll vähem järele, kuid nende hind tõuseb, aktsionäride proportsioonid säilivad. Tegemist on negatiivse fondiemissiooniga.

Goodwill'i mahakandmisel kujunes Optiva aktsiakapitaliks 412 miljonit ja omakapitaliks 323 miljonit krooni. Pärast osa aktsiate tühistamist on mõlemad 240 miljonit krooni.