Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni (ERJK) kodulehel avaldatud värskest ülevaatest selgub, et riigikogu valimistel ligi 29 protsenti hääli saanud ja valimised võitnud oravapartei liikmete reklaamikulud olid kokku 21 338 eurot. Sellele lisandusid veel avalike ürituste kulud 1612 eurot ja muud valimiskampaania kulud summas 5901 eurot.

Kõige rohkem kulutasid Reformierakonna liikmed internetireklaamile (12 671 eurot) ja enda promomiseks ajakirjanduses (4031 eurot).

Praeguseks on Reformierakonna liikmete kuludest tasutud 24 678 eurot, ehk veel tuleb oravatel leida kokku ca 4200 eurot, et olla kampaaniakuludega tasa.

Huvitavad on aga erakonna kulud kandidaatide lõikes. Näiteks on selle aruande kohasel valimistel ülisuure võidu saanud Kaja Kallas kulutanud enda kampaaniaks vaid 1764 eurot. Enim kulutas Kallas avalikele üritustele. Raporti kohaselt on kogu kulu tulnud tema enda taskust. Märkimisväärseid kulutusi on teinud ka oravaparteilased Kalle Laanet (ca 4000 eurot) ja Andres Sutt ning Sergei Gorlatš (mõlemad ca 3500 eurot)

Reformierakonna suurimaks kampaaniakulutajaks oli seekordsetel riigikogu valimistel aga Tallinna kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital kandideerinud Keit Pentus-Rosimannus, kellel kulus kampaaniale 8412 eurot ja millest ta on seni ära tasunud 6969 eurot. Enamiku raha kulutas Pentus-Rosimannus interneti-või välireklaamile.

Muide, tema kampaania eest on tasunud ärimehest abikaasa Rain Rosimannus. Viimase kontolt on laekunud aruandes "tulude" lahtrisse täpselt sama summa, mis Pentus-Rosimannusel hetkel tasutud.

Siinkohal on paslik meenutada, et Rain Rosimannus lausus tänavu veebruaris Õhtulehele, et toetab oma naise kampaaniat vaid sisuliselt kaameramehena. Rosimannus lausus toona, et kuna ettevõtete annetused on Eestis keelatud, siis ükski tema ettevõte seda ei tee. "Aga kindlasti toetan abikaasat moraalselt ja aitan natukene sotsiaalmeediakampaanias, muuhulgas kaameramehena," lisas Rosimannus toona.

Keit Pentus-Rosimannus sai seekordsetel riigikogu valimistel 2482 häält ja pääses riigikokku. Eelmistel riigikogu valimistel sai ta 5716 häält.

Alates 1. jaanuarist 2014 kajastavad erakonnad valimiskampaania aruannetes vaid erakonna nimekirjas kandideerinud ise kulutusi teinud isikute kulud ja kulude tasumise allikad, erakonna kulud kajastatakse vaid kvartali tulude, laekumiste ja kulude aruannetes.