Etüleen on põhjus, miks orkaani Harvey kahjutööst saab veel USA tööstus kaua kuulda, kirjutab Bloomberg.

„Etüleen on põhiline petrokemikaal, mis mõjutab kogu tööstust,” ütles konsultatsioonifirma Nexanti analüütik Chirag Kothari.

Texases toodetaks kolmveerand USA etüleenist. Etüleenist valmistatakse plastikut, mis on hädavajalik nii tarbekaupade kui tööstusseadmete tootmiseks alates Detroidis toodetud autodest kuni Wal-Mart Storesis müüdavate mähkmeteni.

Kuna Harvey on sulgenud pea kõik osariigi tehased, on 61 protsenti USA etüleeni tootmisvõimsusest rivist väljas, teatas PetroChemWire.

Etüleen tekib loomulikul moel puuviljade riknedes. Ometi on see 3,5 triljoni dollarilise keemiatööstuse võtmekemikaal, mida toodetakse aastas 146 miljonit tonni.

Järgmised tehased muudavad etüleeni polüetüleeniks, mis on maailma tuntuim plastik. Samuti saab etüleenist toota külmumisvastast ainet, mida kasutatakse lennukite mootorite ja tiibade töös hoidmiseks. Ka saab sellest toota polüesterit, mida kasutatakse nii tekstiili kui veepudelite tootmiseks.

Tavaliselt toodetakse kemikaali kas naftast või maagaasist. Etüleen ja selle tooted moodustavad umbes 40 protsenti maailma kemikaalide käibest, ütles Alembic Global Advisorsi analüütik Hassan Ahmed. USA toodab iga viienda tonni sellest kemikaalist. Tema sõnul töötasid enne Harveyt maailmas kõik tehased pea täisvõimsusel, et rahuldada nõudlust.

Kuigi Mehhiko lahe äärsed USA tehased on rajatud sedasi, et nad suudavad vastu seista nii orkaanituultele kui üleujutustele, on Harvey osutunud neile liiga suureks pähkliks.

„Kombinatsioon Harvey teekonnast, kestvusest ja kogusademetest on USA kemikaalitööstuse pakkumise poolel tekitanud pretsedenditu kaose,” ütles Vertical Research Partnersi aktsiaanalüütik Kevin McCarthy. „Ma pole näinud midagi sellist 18 aasta jooksul olles analüüsinud kemikaalitootjate aktsiad Wall Streetil.”

Kemikaali ja plastikuostjad saavad tegutseda vaid seni kuni nad ei pea laovarusid uuendama, ütles Ahmed. Paljud tootjad teatavad juba klientidele, et nad ei saa tormi tõttu tellimusi täita.

Kuna nii suur osa tööstusest on rivist väljas, on ka maagaasi nõudlus vähenenud. PetroChemWire’i andmetel on kukkunud ka teiste etüleeni tootmiseks vajalike toorainete nagu etaani ja butaani nõudlus kukkus umbes 90 protsenti seoses tehaste seisakutega.