Oru turbakombinaadi töötajad ei saanud eile kauaoodatud palka, sest valitsuse eraldatud miljoni krooni juures jäi ebaselgeks, kas summa on arvestatud koos maksudega või ilma.

Maavanem Rein Aidma oli veendunud, et summa on arvestatud ilma maksudeta. Ta lisas, et maksude küsimuse peab valitsus lahendama uue eraldisega. Pankrotihaldur Andres Kuuske ei rahuldanud suulised selgitused. Ta sõitis mitu korda Jõhvi ja Oru vahet, et saada dokumenti raha kasutamise korra kohta.

Kuusk oli pärastlõunal turbakombinaadi kontorihoones silmnähtavalt närviline. Teda pahandas raadiost kuuldud uudis, et pankrotihaldur sõidab miljoni krooniga Orule ja hakkab seal palka maksma. Ometi oli sel hetkel veel lahtine, millal palgamaksmine üldse algab.

"Pärast selliseid uudiseid tuleb miljoni Orule toimetamiseks rakendada tõsiseid julgeolekumeetmeid," sõnas Kuusk, kartes võimalikku rünnakut.

Kombinaadi kuus raamatupidajat olid palga väljaarvestamiseks töötanud laupäeval kella kaheksast hommikul kuni keskööni. Väljaarvestatud summadelt võeti nagu tavaliselt maha riigimaksud, küttekulu, alimendid, pangalaenud jne. Hiljem selgus, et pankrotihalduri nõudmisel on vaja teha uued arvestused.

Kinnitus valitsusest saabus õhtul

Pearaamatupidaja Maret Kolomainen ütles, et nende telefonid helisevad hommikust saadik, sest inimesed on raadiost kuulnud, et palka juba makstakse. Ta avaldas eile pärastlõunal kartust, et uued ümberarvestused võtavad nii palju aega, et tõenäoliselt suudetakse raha tsehhide kaupa välja maksta alles täna. Keskmiselt on ühel töötajal saada 2500 krooni ringis. Summad ulatuvad 500 kroonist 5000 kroonini.

Kirjalik kinnitus selle kohta, et valitsus ei arvesta Oru palgarahast makse maha, saabus eile Ida-Viru maavalitsusse ja pankrotihaldurile alles pärast tööpäeva lõppu.

Eile jätkus kuue inimese näljastreik juba viiendat päeva. Nad ei kavatse lõpetada enne, kui on kätte saanud kogu saamata palga. Samas pankrotiseadus sellist võimalust ette ei näe.

Nädalavahetusel tekkisid Riima Tõkkel südamehäired. Pärast teistkordset kiirabi kohalkäimist otsustas ta nälgimisest loobuda. Tõkket hakkas asendama Sergei Loginov (42), kes juhtus samal ajal nälgijate juures olema.

Streikijaid toetab kogu asula

"Nähtavasti on siin meid käinud toetamas kogu asula elanikkond," väitsid nõrkusest voodis lamavad näljastreikijad. Samal ajal oli nende ruumi ukse taga mitu inimest jutulepääsu ootamas. Jäi mulje, et kuuest näljastreikijast on saanud Ida-Virumaal elu hammasrataste vahele jäänud inimeste jaoks vastuhaku sümbol.

"Ju me siis oleme kangelased," sõnas Jevgenia Kuzmina, kes peab näljastreigi rolli ametnike tegutsema õhutamisel väga suureks.

Kuzmina selgitas, et neile oli helistanud Sillamäelt doktor Ossipov, kes selgitas põhjalikult, kuidas näljastreigi järel taas sööma hakata. "Saime selgeks, et normaalse toitumiseni jõudmiseks tuleb nälgimise järel väga vähese toiduga läbi ajada veel mitmeid päevi," ütles Larissa Trubkina.

Kõigile nälgijaile jättis sügava mulje kultuurimaja Oktoober koori külaskäik. "Nad laulsid ja tantsisid siin meie toetuseks," selgitati.

Laual seisvate Värska pudelite juurde astuv Anatoli Moissejev ütles, et asub lõunaeinet võtma ja valas endale klaasitäie vett. Viktor Kuivonen selgitas, et päevas kulub neil umbes kaks liitrit Värskat inimese kohta. "Kui see nälgimine ükskord läbi on, ei võta ma mineraalvett enam suu sissegi," leidis vanim protestija.

REIN SIKK