Venemaa koha saadetakse Eesti kaudu soodsamalt Euroopa Liidu riikidesse, sest Eesti eksportöörid ei pea maksma 9-protsendist tollimaksu. Kui 2002. aastal oli kogu Eesti kalaekspordi maht 1,8 miljardit krooni, siis sellest ELi viidi 320 miljoni krooni eest ehk umbes kuuendik kalast.

Peamiselt on see koha, mille filee kilo maksab lõpptarbijale üle 200 krooni. Seetõttu on töödeldud koha siseturu maht vaid 5%, suurtele kogustele puudub nõudlus.

Ühe tundmatuks jääda sooviva kalaärimehe sõnul on kala Venemaalt vahendajate hulgas endisi KGB ohvitsere ja allilmaga seotuses kahtlustatud isikuid.

Maksu- ja tolliametnikud trahvivad legaalseid kalatöötlemisettevõtteid, sest tegelikud kasu saajad peituvad vari- ja offshore-firmade taha.

Eesti Kalaliidu tegevdirektori Valdur Noormägi sõnul on sellise olukorra vastu protesti avaldanud ka Venemaa kalatöösturid.

Teine pettus, kus riigil jääb aastas saamata sadu miljoneid kroone, puudutab käibe- ja tulumaksupettust. Nimelt tuleb kala Eestisse sisse madala hinnaga ja muutub siin vahendusfirmade abiga mitu korda kallimaks. Töötleja ostab kala koos käibemaksuga, kuid vahendaja jätab riigile maksud tasumata.

Mustas kalaäris on liikvel teisigi skeeme. Noormägi sõnul on kalatööstustel nii suur tooraine puudus, et nad ei saa valida, kellelt osta. Kalurid ei soovi makse tasuda ja arveldus käib sularahas. Nii jäävadki maksukogujatele legaalsed firmad.

Tolliamet avastas eelmisel aastal 13 kalaeksportööri järelkontrolli käigus, et kaheksal juhul kümnest oli kinnitus, et kala on püütud siinsetest vetest, vale. Enamik firmasid ei suutnud leida kala päritolu näitavaid esmakokkuostutõendeid või olid need võltsitud.

Maksuamet on aastatel 2001–2002 kontrollinud 17 kalatöötlejat ja kontrollide käigus avastanud kala hankijate hulgas 41 varifirmat või müügiahela vahendajat. Tänaseks lõpetatud kontrollimistest määrati maksu juurde kuuel juhtumil kokku ligi 3 miljonit krooni. Ainult ühes firmas ei leitud mingeid rikkumisi. Hinnanguliselt on kuuel juhul, mille kontrollimine veel lõpetamata, tekitatud riigile maksude tasumata jätmisega kahju 18 miljoni krooni ulatuses.