Eesti Kalaliidu tegevdirektor Valdur Noormägi sõnul on kõige põhjuseks poolteist aastat tagasi vastu võetud seadusemuudatus, mis keelas kala kokkuostu nn harrastuskaluritelt. “Me hoiatasime neid, et seadusemuudatus ei täida eesmärki ja kalaäri kolib põranda alla tagasi. Kuid nemad lihtsalt ei võtnud meid kuulda,” lausus Noormägi.

Eriti hulluks läheb olukord talviti, mil kutselised kalurid Peipsil ja Pärnu lahel ahvenat ning koha ei püüa ja kui tööstustel tekib toorkala puudus. “Tööstused on sunnitud toorkala saamiseks ühe silma kinni pigistama. Neil on siis valida tootmise lõpetamise ja seaduserikkumise vahel,” sõnas Noormägi.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Leelo Kukk ei mõista kalaliidu rahulolematuse põhjuseid. “Kalaliidul pole midagi uue seadusemuudatuse koha pealt kurta, sest kalaliidu enda liikmed ju ostavad musta kala. Küsige nende käest, miks nad seda teevad,” lausus ta. Tema sõnul eeldas keskkonnaministeerium, et kui seadus on vastu võetud, siis seda ka täidetakse.