Karksi õlle- ja veinitehase puuduseks on puuduv müügivõrk, ütles AS-i Ösel Foods nõukogu liige Toivo Alt. Karksi õllesortide puhul on tegemist ainulaadse tehnoloogiaga - külmkääritamise teel valmiva elava õluga, mille turustamise teeb raskeks lühike, kuni 90 päeva pikkune realiseerimisaeg, lisas ta.

"Meil on aga müügivõrk olemas, meil on lihtne üks toode juurde lisada," selgitas Alt. "Toodang on neil hea. Tootmismaht on neil suhteliselt väike - 2,5 miljonit liitrit, samas toodavad nad aga täisvõimsusel, nii et suvel tuleb puuduski. Ettevõte on küll üsna amortiseerunud ja vajab investeeringuid, kuid meil on natuke vaba raha."

Ösel Foods on teinud pakkumise Karksi õlle- ja veinitehase omanikule AS-ile Karme ning loodab varemalt nädalalõpuks vastust kuulda.

"Läbirääkimised käivad ning liiga vara on veel ostust rääkida. Meie oleme hinna välja pakkunud. Kui see sobib, tuleb uuesti maha istuda ja siis võib tehinguks minna. Kui ei sobi, siis tehingut ei toimu. Meiega ei juhtu sellest midagi," nentis Alt.

Ostu korral on Alti sõnul valida, kas remontida esialgu vana tootmist ja ehitada hiljem uus või ehitada kohe uus tehas. Nii tehingusummast kui ka investeeringute suurusest keeldus ta täpsemalt rääkimast. "Investeeringud võtavad miljoneid. Tõsiselt ettevõtmine võtaks aga juba rohkem miljoneid," mainis ta. Valiku otsustab see, kas uue ehitamine või vana seadmine euronormidele vastavaks end ära tasub.

Olenemata investeeringute suurusest ei kavatse Karksi oma osalust Eesti turul oluliselt suurendada, ütles tehase finantsdirektor Jaanus Luts. "Pigem loodab tehas Öösel Foodsi abil eksklusiivset pastöriseerimata õlut paremini promoda," ütles Luts.

Eestis jääb turuosa 1-2 protsendi suuruseks, tehas loodab müüja õlut ka Skandinaaviasse, kus turg oskab elavat õlut hinnata, mainis ta.

Kevadel teatas Karksi õlletehas, et kavatseb sügisese tavapärase käibelanguse puhul tehase sulgeda, praegu pole see enam päevakorras, ütles Luts.

Arvi Tapver