OSPA on seisukohal, et Riigikontrolli täna avalikustatud auditi järeldustes esineb 90 päeva vedelkütusevaru moodustamise ja järelevalve kohta asjakohaste soovituste ja ettepanekute kõrval pealiskaudseid järeldusi. Auditis esitatud järeldused põhinevad osaliselt anonüümsete allikate hinnangutel, teatas OSPA.

OSPA on enda kinnitusel kasutanud rahalisi vahendeid sihtotstarbeliselt. 2006.-2009. aastal läbi viidud hangete hindade võrdluses Riigikontrolli auditis kasutatud maailmaturuhindade keskmiste väärtustega on OSPA säästnud 127 miljonit krooni. „OSPA on arvestanud, et vabanenud vahendid suunatakse tagasi riigieelarvesse,“ teatas agentuur.

OSPA teostab kütusehankeid, prognoosides kulusid 15-20 kuud ette, arvestades volatiilsusega maailmaturu hindades ning valuutariski.

Agentuur ei nõustu väitega, et 2009. aasta alguses pole vedelkütusevaru suurus olnud nõutaval tasemel.
Samas on OSPA aga nõus sellega, et agentuuri asutamisele järgnenud kahe esimese üleminekuaasta alguses ei ole ettevõtte omandis kütusevaru olnud igal kontrollperioodil vastavuses üleminekuperioodi eesmärkidega.
„Seevastu 2009. aasta alguseks oli OSPA-l lepingutega hõlmatud bensiini, diislikütuse ja lennukipetrooli ning masuudi varu nõutaval tasemel. 2009. aastal läbiviidavate tarnete tulemusel tõusevad Eestis hoiustatud bensiini varud 43 ja diiselkütuse varud 39 päeva tasemele, maandades riski varude operatiivseks kasutuselevõtuks Eestis, millele Riigikontrolli audit viitab“, kirjutas agentuur.

OSPA esitas auditeerimise käigus nõutud materjalid aastatest 2006-2008, millest järeldub, et üleminekuperioodi probleeme on käsitletud avatult ja varjamata. Kui 2007. aasta alguses puudus ettevõttel diislikütuse kolmepäevane varu, informeeriti sellest ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi.

„OSPA kontrollib sihikindlalt kütusevarusid. Kõik OSPA-le kuuluvad kütusevarud on antud OSPA ja hoiustajate vaheliste lepingute alusel hoiule, varud on kogu ulatuses kindlustatud ja varusid inspekteeritakse regulaarselt sõltumatute inspektorite poolt. Aktsiisiladudes hoiustamisel on varud ka Eesti Maksu- ja Tolliameti täiendava kontrolli all.“

OSPA nõustub, et kolmel juhul 146-st mahuti inspektsioonist on tulnud tellida korduvanalüüsid ja üksikutel juhtudel on teavitatud ettevõtjat kontrollist ette enam kui 24 tundi, kuid ei nõustu riigikontrolli auditis üldistava väitega, et järelevalve vedelkütusevaru hoiustajate üle on puudulik.

Vedelkütusevarude moodustamisel ja haldamisel juhindub AS Eesti Vedelkütusevaru Agentuur 9. märtsil 2005. aastal jõustunud Vedelkütusevaru seadusest ning selle alusel kehtestatud rakendusaktidest.