Jurašs andis sellest oma tööandjale Korruptsiooni vastu võitlemise büroole (KNAB) teada juba mõned aastad tagasi, kuid endine KNABi juht Jaroslavs Streļčenoks jättis tema väited tähelepanuta.

Nüüd selgub Läti telesaate De Facto kogutud dokumentidest, et Ossinovski kinnitas KNABile telefonivesluses, et arutas äriasju ka Rahvusliku Harmoonia Partei poliitiku, endise parlamendisaadiku Andrejs Elksniņšiga.

Jurašsile lubati, et Elksniņš annab talle miljon eurot altkäemaksu, kui Läti Raudteed puudutavas altkäemaksu asjas tuleb soodne otsus.
Kuigi Jurašs pakkumisest KNABile teada andis, ei võetud pikka aega midagi ette.

Pärast seda kui Jurašs süüdistustega avalikuks tuli, alustas tema tegevuse uurimist Läti julgeolekuteenistus, sest mee oli teadlikult riigisaladusi avaldanud.
Kõik Jurašsi välja toodud isikud eitavad süüdistusi, selgub kohtu materjalidest.

Sellele vaatamata loodab KNAB, et nende käsutuses olev Jurašsi ning Oleg Ossinovski vahelise telefonivestluse lindistus on oluline asitõend.

Nimelt toimus Jurašsi ning Ossinovski vahel 2016. aasta 30. märtsil järgmine vestlus:

Jurašs: Kas ta [Andrejs Elksniņš] küsis raha?
Ossinovski: Ta küsis KNABi jaoks miljoni.
Jurašs: Miljoni.
Ossinovski: KNABile.
Jurašs: Kas see oli tõesti miljon? Kas te rääkisite sellest?
Ossinovski: Jah, me rääkisime.
Jurašs: Kas see oli teie initsiatiiv? Või tema oma? Kas ta arvab, et teie peate andma selle KNABile, et asja lahendada? Kuidas see oli?
Ossinovski: Kui ta külastas mind 25 korda, tulles selleks igasse maailma nurka, kas siis olen küsija mina või tema?
Jurašs: [Ohates] Kui te oleksite olnud sel hetkel valmis koostööks ja tema oleks altkäemaksu väljapressimise eest trellide taha pistetud, oleks see olnud suurim boonus, mida oleksite võinud loota. Ta kasutas teid ära, ta mängis teid üle. Ta küsis teilt raha, teades, et te, kuidas nüüd öeldagi, olete maksujõuline klient.

Ossinovski eitab Elksniņši rahaküsimist
KNABile tunnistusi andes ütles Ossinovski, et Elksniņš ei ole temalt Jurašsile ega teistele ametnikele raha küsinud.

Ossinovski keeldus teemat kommenteerimast.

Elksniņš seevastu muutus ründavaks, nimetades Jurašsi väiteid „läbikukkunud KNABi uurija produtseeritud jamaks“ ja kinnitas, et Ossinovski pöördus tema poole pärast Läti Raudtee korruptsiooniasja algust, andmaks infot Lätis toimuva süstemaatilise korruptsiooni kohta.

Kui Jurašs on jätkuvalt veendunud, et altkäemaksu andmise katse leidis aset, siis KNABi uurimine Jurašsile altkäemaksu andmise katse kohta tõendeid ei leidnud.

Läti Raudtee korruptsiooniasja kohtuistungid jätkuvad veebruaris. Oleg Ossinovskit süüdistatakse suures ulatuses altkäemaksu andmises ning Läti Raudtee endist juhti Uģis Magonist selle vastuvõtmises.