Uikala Prügila AS juhatuse esimees Ervin Metsatalu ei soovinud ajakirjaniku küsimustele prügila ja Ossipenko seoste kohta eriti sisuliselt vastata. „Miks on vaja prügila neisse afääridesse tirida,“ ütles Metsatalu Päevaleht Online’le.

Siiski möönis mees, et Ossipenko kuulub prügila nõukogusse ja lisas, et 82 protsenti aktsiatest kuulub erinevatele vallavalitsustele ning ülejäänud 18 protsenti eraettevõttele.

Äriregistri andmetel kuulub prügila osanikeringi 500 aktsiaga osaühing I.V.P. Keskus. Lisaks sellele kuuluvad Uikala omanikeringi Jõhvi vald 2100 aktsiaga, Kohtla vald 1200 aktsiaga ja Toila vald 200 aktsiaga.

I.V.P. Keskuse asutajaks on äriregistris märgitud Ossipenkole kuuluv, üks pistiseafääri võtmefirmasid, AS N&V ning osanikuks Natalia Ossipenko, kes on ka I.V.P. Keskuse osanik.

Lisaks Nikolai Ossipenkole, kes on AS N&V juhatuse liige ja aktsionär, kuulub sama ettevõtte juhtfiguuride hulka veel teisigi inimesi, kes kõik eri ettevõtete kaudu omavahel tihedalt seotud.

AS N&V audiitoriks on märgitud äriregistris Valeri Kurilov, kes on ka Uikala Prügila ja tänavu jaanuaris 200 prügila aktsiat I.V.P. Keskusele müünud OÜ Ekovir audiitor.

Kurilovi kõrval figureerib paljude sama ringi ettevõtete nimistus ka Tiit Lillemets, kes on AS N&V nõukogu esimees ning OÜ Ekovir juhatuse liige ja asutaja.

Lillemets ja Kurilov on omakorda veel mitme ühe ja sama ettevõtte eesotsas.

200 aktsiat sai Ossipenko juba varem

Seda, kust Lillemetsa juhitud OÜ Ekovir 200 prügila aktsiat omandas, ei olnud mees nõus kommenteerima. „Ma ei soovi antud küsimustele vastata. Teil on niikuinii kõik teada. Aitäh,“ ütles Lillemets Päevalehele.

„2006. aastal omandas AS I.V.P. Keskus Jõhvi vallalt 200 Uikala Prügila AS aktsiat ja 2004. aastal ostis OÜ Ekovir Kohtla-Järve linnalt 300 prügila aktsiat,“ selgitas aktsiatehingute käiku Uikala Prügila AS nõukogu esimees Arno Rossmann Päevalehele.

Sisuliselt omandas Ossipenkole kuuluv I.V.P Keskus tänavu aasta jaanuaris 200 aktsiat enda ettevõttest. 16. jaanuar. 2009 sõlmitud tehingust oli huvitatud ka Jõhvi vald, kuid sealne vallasekretär Piia Lipp ütles Päevalehele, et vald loobus ostust rahanappuse tõttu.

„Ossipenko ei saa meie prügilas siiski kuidagi nööre tõmmata, sest talle kuulub ainult 500 aktsiat ja nõukogus on tema firma esindatud ainult ühe liikmega,“ soovis Rossmann kummutada kuulujutud sellest, et pistiseafääri sattunud mees kuidagi Ida-Virumaa prügimajandust kontrolliks.

Pistiseafääri seotud ka Kohtla-Järve linnapea

Kaitsepolitsei pidas teisipäeval pistise võtmises kahtlustatavana kinni Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja kaks pistise andmises kahtlustatavat ärimeest Nikolai Ossipenko ja Rinat Hamidullini.

Ilmselt üheks tähtsamaks argumendiks eeluurimise käigus saab fakt, et alates kevadest on Jevgeni Solovjov oma palgast välja võtnud vaid 8000 krooni ehitades samal ajal majakarbist valmis oma eramaja.

Töid sellel objektil on teostanud AS N & V ning osaühing Sicford (omanik Rinat Hamidullin - toim.).