Kaks nädalat tagasi alustati arvutikaupade keti Enter pankrotimenetlust. Samadele omanikele kuuluval ML Arvutitel on Krediidiinfo andmetel maksuvõlga 6,6 miljonit ja intressivõlga ligi pool miljonit krooni.

Raske on aga ka teistel. K-Arvutisalongist välja kasvanud, IT-tehnika müügile keskendunud Klicki poodidel on samuti maksuvõlga mitme miljoni eest ja 28 kauplusest on alles jäänud 17. Kodumasinate müügiga Eestit vallutanud Viva Elektroonika kaupluseketti enam ei eksisteeri – praeguseks on alles jäänud ainult üks samanimeline pood Tallinnas Rocca al Mare kes­kuses. Oma müügipindu on vähendanud ka Sandman Grupi alla kuuluvad Euronics ja PlussMiinus Elektroonika.

IT-tehnika, koduelektroonika ja -masinate turu käive on langenud aastatagusega võrreldes 30–50%. Nn musta elektroonika (arvutid, mobiilid, telerid) puhul enam, valge elektroonika (külmkapid, kohvikeetjad) puhul ehk veidi vähem. Kaks aastat vana sülearvuti või mobiiltelefoni väljavahetamise võib edasi lükata, kodumasinate järele on rohkem praktilist vajadust. Samal ajal on kinnisvarabuumiga kaasnenud eksklusiivse köögitehnika müük vaibunud.

Igal pool toimuvad koondamised, palkade vähendamine, reklaamikulutuste kokkutõmbamine, poodide sulgemine. „Ma ei usu, et praegu saaks ükski Eesti jaekaubandusfirma teistmoodi käituda,” tõdes Sandman Grupi tegevjuht Martin Pedai.

„Meie oleme suure osa oma reformidest ära teinud, mille alla käib ka kauplustevõrgu vähendamine, ja sõlminud maksuametiga kokkuleppe maksuvõla tasumise osas,” lisas Klicki juht Marko Kalve. Tema sõnul on firma praegu veel jooksvas miinuses. Kui uut suurt krahhi ei tule, siis aasta lõpuks peaksid struktuursed ümberkorraldused tooma firma juba jooksvasse plussi.

Elion püüab turgu võita

Reaalsus on selline, et need ettevõtted, kelle omanikel on rohkem vaba raha, jäävad ellu, kas või väiksemal kujul, aga need, kellel vaba raha on vähem, peavad kaduma. Aivar Paalbergile kuulunud Enteril oli seda vähem – tagajärjeks maksejõuetus ja pankrot. Klickil, kelle taga seisavad Skandinaavia taustaga investeerimisfond Askembla ja kohalikud suurärimehed Indrek Prants ja Armin Kõomägi, on rohkem võimalusi raskel ajal ellu jääda.

Kõige paremas seisus on praegu ilmselt Elion, kes on suure kontserni osa ja kelle jaoks on IT-tehnika müük ainult üks tegevusvaldkond. Kui vaja, võib kontsern ühte oma haru ajutiselt isegi subsideerida. Müük on loomulikult kukkunud ka seal. Ettevõtte IT-valdkonna juhi Aivar Otsa sõnul üritab Elion tegelikult oma tugevamat finantsseisu ära kasutades hoopiski turgu võita. Uusi poode küll ei avata, küll aga otsitakse kaubanduskeskustest paremaid ruume. „Neid pindu vabaneb praegu ju kogu aeg,” ütles Ots. Suhteliselt tugevamas seisus on ka fototehnika turuliider Photopoint. Tõsi, müük on vähenenud neilgi ja planeeritud laienemisplaanid on teadmata ajaks külmutatud.

„Seoses digituru vähenemisega võib veel tänavu lõpetada tegevuse ka mõni tootja ja distribuutor,“ ütles Eesti suurima arvutitootja Ordi juht Sulev Sisask. Ordil endal on Sisaski sõnul finantsvahendeid kriisi ületamiseks siiski piisavalt. „Edasimüüjatega on suhted head, need, kes maksta ei jõua, nendele ei müü. Enterile ja ML Arvutitele lõpetasime krediidiga müügi juba talvel. Seega meile pole nad midagi võlgu.“