Statistikaameti andmetel vähenes jaemüük augustis jaekaubandusettevõtetes võrreldes eelmise aasta sama kuuga kuus protsenti. Võrreldes juulikuuga kahanes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades nelja protsendi võrra.

Toidukaupluste müük on kuude lõikes olnud küllaltki stabiilne. Vaatamata kõrgetele hindadele vähenes jaemüük toidukaupade kauplustes augustis aastases võrdluses kolme protsendi võrra. Kiirenenud hinnatõus on muutnud tarbijaid oma hoiakutelt hinnatundlikumaks ja nad piiravad ka igapäevakaupadele tehtavaid kulutusi. Vihmane ja jahe suvi on märgatavalt vähendanud ka jäätise ja jookide müüki.

Nõudluse languse tõttu on endiselt madal juurdekasv tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustel, nende kaupluste müük vähenes võrreldes eelmise aastaga kaheksa protsendi võrra. Selles kauplustegrupis oli eelmisel aastal väga kõrge võrdlusbaas (kasv 29%). Müügi suurenemist takistab ka riiete ja jalanõude kõrge hind. Tarbijad eelistavad odavamaid riideid ja jalanõusid, kuna kõrged kütusehinnad ja inflatsioon vähendavad nende ostujõudu.

Kinnisvara- ja ehitussektor mõjutab jätkuvalt negatiivselt ehitus- ja kodukaupade müüki, mistõttu majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kaupluste müük kahanes augustis 15 protsenti. Eluasemete ehitamise vähenemine annab tunda nii ehitusmaterjalide kui ka tööriistade müügis. Vähem ostetakse ka kodukaupu ning sisustustooteid. Tarbijad on muutnud ettevaatlikuks ja lükanud ostuotsused kaugemasse tulevikku.

Kiiresti on kahanenud mootorsõidukite müük. Sõidukikaubandusettevõtete müügitulu (kajastab nii jae- ja hulgimüüki kui ka liisingut) vähenes augustikuus jooksevhindades 20 protsenti, sealhulgas mootorsõidukite ja nende varuosade müügitulu 34 protsenti. Uute autode registreerimine vähenes augustis aastataguse ajaga võrreldes ligi 40 protsenti, mis on viimaste aastate suurim langus. Kasutatud sõiduautode registreerimine vähenes võrreldes eelmise aastaga endiselt poole võrra. Kõrge hinna tõttu langes ka mootorikütuse müük viie protsendi võrra. Eraisikute kütusetarbimine suvel tavaliselt kasvab, kuid tänavune vihmane august ning kõrged kütusehinnad pole tarbimist suurendanud.

Jaekaubanduses ei ole lähiajal tarbimise suurenemist oodata, kuna tööpuudus kasvab ja tarbijate ootused inflatsiooni osas püsivad kõrged. Ka Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) kaubandusbaromeetri augustikuu prognoosid järgneva kolme kuu jooksul näitasid uue kauba tellimuste ja müügi vähenemist nii kuises kui ka aastases võrdluses. Ka jaeettevõtete kindlustunne vähenes augustis. Tarbijate kindlustunde indikaator jäi augustis juulikuu tasemele (-19). EKI uuringu põhjal oli perekondade rahanduslik seis rahuldav — vähendatud on ebavajalikke kulutusi ning rohkem on hakatud säästma.