Pärast jõulupühi ja aastavahetust tabab paljusid uus ostuhullus, kuna Euroopa kaubamajad langetavad jaanuaris talvekaupade hindu kuni 70 protsenti.

Eestlaste ostureisid viivad lisaks Soomele ja Itaaliale ka Inglismaale ja ·veitsi. Nii pole imestada, kui suurlinnade ostutänavail kõlab tavapärasest rohkem eesti keelt ja näha võib suurte kottidega kaasmaalasi.

Soomes on selles mõttes hea käia, et pilet on odav ja päevaga saab Helsingis käidud, pajatas Lääne-Virumaal elav Ruth. Kui allahindluse ajal mõned suuremad ostud teha, on juba piletiraha tasa. Just jaanuar on hea aeg oma rõivavarusid täiendada, sest talvekaubad hinnatakse kõigepealt 30, siis 50 ja lõpuks 70 protsenti alla. Paraku väheneb muidugi pakutava kauba valik.

Norras elav ja töötav eestlanna Eha rääkis, et kohe jaanuari esimestel päevadel algas Norras suur talvekaupade allahindlus ja tema tuttavad kasutavad seda juba uute jõulukinkide ostmiseks. Tavapärasest kuni poole odavamalt saab lisaks riietele osta ka mööblit. Norralaste seas on aga populaarsed paaripäevased reisifirmade korraldatud ostureisid Londonisse talvistele allahindlustele.

Ka tallinlanna Helena sõnul tasub Londonisse minna just suurte allahindluste ajal, siis on Harvey Nicholsi ja Harrodsi hinnad ka eestimaalasele täiesti taskukohased, valik aga tunduvalt suurem. Muul ajal on asjad pisut ülehinnatud, kuid sama eseme saab siis odavamalt Milanost või isegi Pariisist.

Mõistlik hind

New Yorgis on aga Helena teada alati supersoodsad hinnad – sealt saab soodsalt nii riideid, tehnikat kui ka ehteid, ainuke miinus on lennu pikkus ja piletihind. “Ainult šoppama mineku jaoks on pilet kallivõitu, aga miks mitte siduda see reis ooperikülastusega – Metropolitan Opera on üks maailma tippoopereid ja sealjuures mõistliku piletihinnaga,” soovitas ta.

Juba jõulude ajal oli ·veitsis märgata hooajakaupadel väikest hinnalangust, sõnas seal koos sõpradega pühi pidanud Kadri. Ta on kasutanud küll rohkem suuri hinnalangusi Soomes ja Rootsis, kuid pole vaevaks pidanud sõita näiteks kevadel ·veitsi, et osta kaupade allahindluse ajal vähemalt poole soodsamalt tuntud firmade jalatseid, rõivaid, pesu.

“Kuna sealsed hinnad on ikka väga kõrged, siis on ka allahinnatud tooted tavaeestlase jaoks liiga kallid,” möönis ta.