Muuhulgas kiitis valitsus tänasel istungil heaks riigile kuuluva aktsiaseltsi Eesti Teed aktsiate võõrandamise.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas soovis valitsuselt nõusolekut võõrandada avalikul enampakkumisel riigile kuuluvad 100 000 ASi Eesti Teed aktsiat. Ühe aktsia nimiväärtus on 100 eurot.

Kuna teehooldeturu erastamisega ei olnud 2012. aastaks kaasnenud efektiivset konkurentsikeskkonda, pidas riik vajalikuks omada ASis Eesti Teed 100% osalust ja osutada peamiselt riigimaanteedel läbi talle kuuluva äriühingu riigieelarvest rahastatavat teehoiu teenust.

Alates 2017. aasta novembrist tegutseb AS Eesti Teed täielikult vaba turu põhimõtetest lähtuvalt, teostades teehoolet vabal turul sõlmitud lepingute alusel. Viimaste aastate konkurentsiolukord on hooldeteenuste turul paranenud ning 2017. aasta alguses läbi viidud riigiteede hoolduse hangetel osales keskmiselt viis ettevõtet, mis näitab konkurentsi olemasolu. Sellest tulenevalt ei ole riigi osaluse säilitamine äriühingus enam põhjendatud.

“Kõigepealt viime ettevõtte müüki ja siis vaatame pakkumisi,” ütles rahandusminister Martin Helme Eesti Teede aktsiate müügi kohta. Enne võtame välja dividendid, algne ootus on suurusjärgus 15 miljonit eurot, aga kindlasti peaks see hind olema üle kümne miljoni euro.”

Pressikonverentsil kerkis teemaks ka Omniva tegevus. “Mina ei toeta põhimõtet, et nädalavahetuse post ei jõua inimeste postkastideni. Arutasime Vihulas Omnivat ja seal tõstatus postiteenuse küsimus,” ütles peaminister Jüri Ratas. “Omniva peab tagama kojukande ja seda ka nädalavahetusel," toonitas ta.

"Omniva puhul jälgin arengut kulm kortsus,” ütles välisminister Urmas Reinsalu. “Ettevõte saaks toimida palju edukamalt kui kliente poleks.”

"50 inimest seisis nagu sõjaaja leivasabas," ütles Reinsalu Mustika keskuses hiljuti nähtu kohta. “Varem pandi hajaasustusega aladel postkontorid kinni, nüüd oleme jõudnud tiheasutustusega piirkondadeni.”

„Ideoloogiliselt on Eesti Post tegutsev paljudes teenustega avatud turul, sealt on võimalik päris hästi teenida,“ lausus Helme. „Kui universaalset kannet ei tahaks teostada, kaob riigile selle asutuse mõte ära.“

Alkoholiaktsiisi langetamise asjus oli Helme optimistlik, et ollakse aktsiisi langetamisele lähedal. „Analüüse on tehtud, nüüd on veel asi natuke modelleerimise ja poliitilise leppe taga.“