Opositsioon kasutas eile iga võimalust, et koalitsiooni plaani veidigi auklikumaks muuta. Hommikul toimus riigikogu ees meeleavaldus. Istungi hakul kella 14 paiku kaeti aga riigikogu lauad plakatitega "LÕPETAGE EESTI LÕHKUMINE". Riigikogu juhatus otsustas, et need tuleb eemaldada.

Hääletuseks läks alles veidi pärast kella 23 ehk mitmetunnist opositsioonisaadikute küsimusterahet rahandusminister Martin Helmele. Koalitsioon oli ühtne ja ükski hääl "uitama" ei läinud - eelnõu poolt hääletas 56, vastu 45 saadikut.


Vaata videot opositsiooni meeleavaldusest:


Peaminister: usaldushääletus oli viimane võimalus

Valitsuse otsus siduda II pensionisamba reform usaldushääletusega, sai opositsioonil teravat kriitikat. Peaminister Jüri Ratas ütles, et koalitsioonil oli eesmärk, et eelnõu läbiks kolm lugemist nagu tava ette näeb, aga opositsiooni tugev vastasseis lõikas neil selle võimaluse ära.

"Opositsioon ütles, et nad kasutavad kõiki võimalusi, et reformi blokkida ja peatada. Teatavasti on nad sinna enamuse 957 muudatusettepanekust esitanud, see aga tähendaks seitset ööpäeva, mil riigikogu peaks koos istuma ja vajutama ühte, teist või kolmandat nuppu. Kogu sisuline töö jääks kõrvale," rääkis Ratas.

Peaministri sõnul oli eile enne hääletust tagatud sisuline arutelu infotunnis, kus opositsioon sai rohkelt küsimusi küsida ning edasi jätkus sisuline debatt rahandusministri sõnavõtu ja riigikogu liikmete küsimustega. toimis koalitsioonis kõik kui kellavärk

Kas valitsuse usaldushääletus läheb täna läbi? "Ma arvan, et positiivsed asjad leiavad riigikogu enamuse toetust ja nii ka see eelnõu," ütles Ratas eile.

Kell 14 algas II pensionisamba reformi hääletus. Juba algselt oli arvata, et see venib hilisõhtusse, sest pärast rahandusminister Martin Helme ettekannet on igale riigikogu liikmele ette nähtud kaks küsimust. Kindlasti tuleb aga veelgi sõnavõtte.

Sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar ütles Delfile, et enne hääletust ta tulemuse üle spekuleerida ei taha. Küll aga märkis ta, et opositsioon on püüdnud veenda koalitsioonisaadikuid hääletama oma südametunnistuse järgi. Kui varem on nii mõnegi hääletuse puhul osa koalitsioonisaadikuid hääletamata jätnud või suisa vastu olnud, siis eile toimis kõik kui kellavärk. Kõik saadikud olid kohal ning andsid poolthääle.