Kuigi riigikogus võeti seadus vastu, ei jõustu see enne, kui president seaduse välja kuulutab.

Täna kell 15 toimunud pressikonverentsil rõhutas Kaljulaid, et ta ei anna poliitilist hinnangut, vaid vaatas peale, kas seadus on põhiseadusega kooskõlas. Tema kindel veendumus on, et mitte.

Kaljulaid ütles, et on konsulteerinud paljude juristidega ning otsuse aitas tal sõnastada vandeadvokaat Madis Päts. Kaljulaid lisas, et täiendavaid analüüse polnud vaja, sest praeguseks oli neid piisavalt.

Mis saab edasi? Nüüd läheb seadus tagasi riigikokku, kus ilmselt koalitsiooni toetusel taas vastu võetakse. Tõsi, presidendi kriitika oli karm - ilmselt tehakse eelnõus enne mitmeid parandusi ja see võtab oma aja.

Kui seadusele seejärel uuesti rohelist tuld näidatakse, siis on Kaljulaidil taas kaks nädalat aega otsustamiseks. Tal on kaks varianti: kas kuulutada seadus välja või teha riigikohtule motiveeritud taotluse vormis ettepanek tunnistada seadus põhiseadusvastaseks.

Riigikohtul on seaduse järgi sellise kaebuse lahendamiseks üldjuhul aega neli kuud, aga asja olulisus ja keerukus võib tingida vajaduse seda aega pikendada. See oleneks paljudest asjaoludest, näiteks kaebuse sisust ja kaebuse esitamise ajast.

Küll aga tuleb reaalsuses arvestada sellega, et tõenäoliselt ei võta riigikohus tervet aastat, et seda menetleda, ja põhiseadusliku riive puudumise korral tuleb presidendil seadus välja kuulutada pigem selle aasta sees.