Euroopa Komisjoni reeglite kohaselt loetakse otsus langetatuks pärast avaldamist.

Pärast põhjalikku uurimist jõudis Euroopa Komisjon järeldusele, et Eesti abimeetmed riiklikule lennuettevõtjale Estonian Air andsid äriühingule põhjendamatu eelise konkurentide ees, mis on vastuolus ELi riigiabieeskirjadega, teatas komisjon pressiteates.

Seetõttu peab Estonian Air tagastama juba saadud riigiabi, mis komisjonile teadaolevalt ulatub ligikaudu 85 miljoni euroni (pluss intressid), samuti ei saa ettevõtjale anda täiendavat 40 miljonit eurot ümberkorraldusabi. Estonian Air on jäänud pidevalt kahjumisse juba alates 2006. aastast. Komisjoni uurimine näitas, et abimeetmeid ei ole võimalik ELi riigiabieeskirjade alusel heaks kiita, sest need hõlmasid korduvat riigi toetust, mis ei aidanud kaasa äriühingu elujõulisuse taastamisele ega piiranud abiga kaasnenud konkurentsimoonutusi.

Euroopa Komisjon alustas praegust uurimist 2013. aastal, et hinnata, kas riiklikud toetusmeetmed on Euroopa riigiabi reeglitega kooskõlas. Nimelt näevad Euroopa suunised ette, et raskustes olevale ettevõttele võib anda päästmisabi ainult üks kord kümne aasta jooksul, vastavalt nn ühekordse abi põhimõttele. Estonian Airile oli selleks ajaks tehtud juba kolm kapitalisüsti: 2009. aastal 7,3 miljonit eurot, 2010. aastal 19,9 miljonit eurot ja aastatel 2011–2012 veel 30 miljonit eurot. Komisjoni sellest ei teavitatud. Hiljem andis valitsus veel Estonian Airile päästmisabilaenuna u 40 miljonit eurot.

Hea lugeja, saada meile oma mälestusi, pilte ja videosid seoses Estonian Airiga läbi ajaloo. Ootame materjali aadressile rahvahaal@delfi.ee