Ettekannetega esinesid riigikogu istungil mõttekoja Praxis juhatuse esimees Tarmo Jüristo, Tallinna Ülikooli vanemteadur Lauri Leppik ning Tartu Ülikooli doktorant ja majandusekspert Kaspar Oja. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimel kõneles Riina Sikkut.

„Eestis on vägagi minimalistlik pensionisüsteem," ütles mõttekoja Praxis juhatuse esimees Tarmo Jüristo. „Pensioni asendumäär on 40 protsendi juures ehk Euroopa madalaim. Juba eelmise sajandi lõpukümnendil sai selgeks, et jooksvatel sissemaksetel põhinevad pensionisüsteemid muutuvad ebastabiilseks." Jüristo sõnul on pensionifondide madal tootlus tehniline probleem, mida tuleks ka tehniliselt lahendada. "Teise samba vabatahtlikuks tegemise üheks põhjuseks oli fondide madalad tootlused. Teise samba madalate tootluste probleemi üritatakse lahendada nagu kehva juukselõikust üritatakse parandada giljotiini abil."

„Pensionisüsteemi eesmärgiks on vanemaealiste toimetuleku tagamine. Läbimõtlemata ja lühiajalise kasu nimel tehtavad poliitilised otsused ohustavad tulevaste pensionäride heaolu. Oleme täna olukorras, kus valitsusliit tahab pikaajalise ja suure mõjuga muudatusi seadustada juba enne jõule, aga eelnõu ei ole veel valmis ning infot on avalikkusel ja riigikogu liikmetel napilt. Mida varem riigikogu täiskogu nii tähtsat riikliku küsimust arutama hakkab, seda parem,“ ütles Riina Sikkut.