Trump nimetas oma avalduses koroonaviirust "jubedaks nakkuseks" ning ütles, et pöördub rahva poole, rääkimaks "enneolematutest meetmetest puhangu tõkestamiseks". Ta rõhutas, et nende eesmärgiks on piirata uute nakatunute USA-sse jõudmist, vahendab The New York Times.

"Me peatame kõik reisid Euroopast USA-sse järgmiseks 30 päevaks," teatas Trump. Samas märkis ta, et teatud ametiisikutele võidakse reisimise puhul erandeid teha, kuid seda vaid juhul, kui nad on enne täieliku kontrolli läbinud ja on kindel, et neil pole koroonaviirust.

Trump rõhutas ka, et see ei tähenda suurt kaubavahetuskeeldu. Ta lisas, et piirangud ei kehti Suurbritanniale, kuigi tasub märkida, et ka seal on viimastel päevadel teatatud nakkusjuhtumite arvu märkimisväärsest kasvust.

Trump nimetas Euroopat koroonaviiruse tulipunktiks ning ütles, et üks põhjuseid, miks viirus piirkonnas kiiresti levib, on see, et mitmed Euroopa riigid otsustasid mitte keelata reismist epideemiakolletesse Aasias.

USA sisejulgeolekuministeerium täpsustas täna hommikul riigipea kõne järel, et USA alalistel elanikel ja nende lähedastel on võimalik endiselt kodumaale naasta ning neid keeld ei puuduta. Ühtlasi kirjeldas see keeldu oluliselt üldsõnalisemalt, märkides, et sellega "peatatakse enamiku välisriikide kodanike riiki sisenemine, kes on viibinud teatud Euroopa riikides 14 päeva jooksul enne nende kavandatud saabumist Ameerika Ühendriikidesse".

Valge Maja poolt lisati sedagi, et keeld puudutab riike, mis kuuluvad Schengeni viisaruumi. Seega Bulgaariat, Küprost, Horvaatiat, Iirimaad ja Rumeeniat see ei mõjuta.

Trump on veendunud, et vastumeetmete abil suudetakse viiruse levik kontrolli alla saada. "Ja lõpuks me alistame selle viiruse," leidis ta.

"Aegade algusest peale on riigid ja inimesed pidanud olema vastakuti ootamatute väljakutsetega, sealhulgas ka väga suurte terviseohtudega. Nii on alati olnud ja nii ka jääb. Kõik oleneb sellest, kuidas neile reageerida, ning meie reageerime kiiresti ja suure professionaalsusega."

Ameeriklastele soovitas ta: "Kui olete haige või ei tunne end hästi, jääge koju." Riigipea rõhutas ühtlasi, et vanematele inimestele on koroonaviirus erakordselt ohtlik.

Veel teisipäeval kutsus Trump ameeriklasi üles jääma rahulikuks ja ütles, et viirus kaob peagi. Tema arvamus püsis nädalaid samasugune, kuigi meditsiinieksperdid olid juba hoiatanud, et pandeemia süveneb.

Ka täna varahommikul peetud erakorralises avalduses rõhutas Trump, et "see ei ole majanduskriis". "See on vaid ajutine hetk, millest me rahvuse ja maailmana üle saame," leidis ta.

Trump ütles, et palub kongressil võtta seadusandlikke meetmeid "tagamaks, et viirusest puudutatud ameeriklased saaksid jääda rahalisi raskusi kartmata koju". Ta märkis, et igasugune abi tuleks suunata töötajatele, kes on haiged, karantiinis või hooldavad teisi.

Viimastel andmetel on maailmas tuvastatud üle 126 500 koroonaviiruse juhtumi. Johns Hopkinsi ülikooli andmetel oli täna varahommikuks USA-s tuvastatud 1311 juhtumit, samal ajal kui Itaalias 12 462, Prantsusmaal 2284, Hispaanias 2281, Saksamaal 2099 ja Suurbritannias 456 juhtumit.

Haiguse tagajärjel on üle maailma surnud enam kui 4600 inimest.

Uued piirangud Euroopasse reisimisele kahjustavad veelgi lennundussektorit, kus reisijate arv on langenud viimastel kuudel, mil koroonaviirus on kogu maailmas võimust võtnud. Tõenäoliselt on see oluline löök ka Euroopa Liidu majandusele.