1) Suhtle spetsialistidega
Karjäärinõustamine ei ole enam ainult koolilõpetajate, vaid igas vanuses ja karjääriastmel inimesele oluline abimees. Koguni 46% töövõtjatest sooviksid töötada hoopis mõnel muul erialal kui täna. Igaüks, positsioonist olenemata, võib ette võtta teekonna värskele karjäärirajale, tuleb vaid jõuda selgusele, kuidas ja mis suunas liikuda. Hea nõuande, värske ja objektiivse hinnangu ning uute ideede saamiseks tasub ühendust võtta mõne personalitöötajaga, kes tegeleb igapäevaselt inimeste suunamisega neile sobivatele ametipositsioonidele. Nad võivad nad jagada väärt nõuandeid ning leida inimeses üles isikuomadusi ja potentsiaali, mida Sa ise enam ei märkagi.

2) Sea endale eesmärgid
Karjäärimuutused ei juhtu üleöö – on vaja võtta endale aega ja mõelda, mis Sind kõnetab, põnevusest silmad sütitab ning huvi pakub. Võib-olla on see tihedalt seotud Sinu praeguse eriala ja oskustega, või tunned, et tegelikult tahaksid sootuks teistsugust tööd proovida. On Sinu ambitsioonid seotud töö iseloomuga, tahaksid olla ettevõtja või vajad keskkonnavahetust? Pane enda jaoks paika, kuhu tahaksid jõuda kuue kuu, aasta või kahe pärast ning mõtle, millised sammud eesmärkidele lähemale viivad. Kas saad olla edukas ka ilma plaanita? Tõenäoliselt. Kas sa saad olla veel edukam koos plaaniga? Kindlasti!

3) Jälgi oma eesmärkide poole püüdlemist
Võti eesmärkideni jõudmiseks peitub järjepidevuses – planeeri endaga arenguvestlused. Võib-olla vajad neid kord kuus, võib-olla kord aastas. Olgu karjääriedendamisega seotud muutused kuitahes suured või väikesed, oluline on teada, kuhu oled püstitatud eesmärkide täitmisega jõudnud. Analüüsi möödunud sündmusi ja tegevusi – on need viinud Sind lähemale või oled hoopis triivinud püstitatud eesmärkidest kaugemale?

4) Ole kursis. Ole kohal
Oled Sa väikeettevõtja, turundusguru, müügiesindaja või graafiline disainer – koolitusi, seminare, messe ja vestlusringe korraldatakse kõigile, oluline on üles leida just Sind huvitavad sündmused ja neist ka osa võtta! Vahel ei ole vaja uute kontaktide ja tutvuste sõlmimiseks koduuksestki välja astuda – Internetiavarustest leiab iga eriala esindaja laia valiku huvipakkuvaid veebiseminare ja -koolitusi ning erinevad sotsiaalvõrgustikud lausa ootavad Sind uusi tutvusi leidma ja kontakte sõlmima.

5) Ole leitav
Paljud ametikohad täidetakse ka sihtotsingu kaudu – kui Sind ei ole võimalik tööportaalidest leida, võib nii mõnigi pakkumine, mis Sinu karjäärile hoopis uued tuuled sisse puhuks, Sinust mööda minna. Seega, on viimane aeg aktiveerida oma CV.