"Eesti Aasta Ettevõtja valimisest on nende viie aastaga kujunenud Eestis mainekas konkurss, mille nominentide hulgast leiab palju võimekaid ja erinäolisi ettevõtjaid, kelle tegemistest sõltuvad töökohad ja kelle võimuses on Eestis elu reaalselt paremaks muuta. Usun, et sellised inimesed on väärt esiletõstmist,“ rääkis Ernst & Youngi Eesti Aasta Ettevõtja programmi vastutav partner Ranno Tingas, teatas konsultatsioonifirma.

„Iga aastaga on kandidaatide hulk üha kasvanud ja kui nende tegemisi süvitsi analüüsida, on mul olnud hea meel näha, et meie ettevõtjad on muutunud ka üha leidlikumaks. See on kahtlemata üks olulisemaid iseloomujooni ettevõtja juures: leidlikkus tulla toime muutunud majandusolude, uute tehnoloogiate, ärimudelite ja mõttemallidega. Ja see on ka üks olulisemaid omadusi, mida käesoleval aastal väärtustame.“

Eesti Aasta Ettevõtja 2012 kuulutatakse välja galaõhtusöögil 8. novembril 2012. Konkursi patrooniks on läbi aastate olnud president Toomas Hendrik Ilves, kes annab auhinna üle ka tänavusele võitjale.

2011. aasta galaõhtul peetud kõnes märkis president, et pikas plaanis ei sõltu meie edu mitte finantsidest, vaid inimkapitalist: "Eesti istub Euroopas kõige tähtsamate laudade taga ning seetõttu mõistame, kui keeruline on ühtsusele pürgiva majanduse koostoime.

Eesti on vähemalt makromajanduse vallas positiivse kuvandiga, kuid kui vaadata tagasi – kas suutsime kriisist õppida? Mitmed otsused on olnud õiged. Kui meenutada kirjandusklassikat, siis pool rehkendust on tehtud. Edaspidi loeb üha enam tööjõu kvaliteedi ja hinna suhe. Heade ideede teostamine jääb kvalifitseeritud tööjõu nappuse taha. Uuring näitab, et mitte keegi ei tea täpselt, millist tööjõudu me homme vajame.“

„Eesti Aasta Ettevõtja 2012 konkursile on oodatud kandideerima ettevõtete omanikud või omanikest juhid, kelle ettevõtted on turul tegutsenud üle kolme aasta, kus töötab vähemalt 10 inimest ning mille 2011. aasta käive jääb vahemikku 2–50 miljonit eurot,“ selgitas Ranno Tingas. „Eelvoorus analüüsitakse iga ettevõtte kolme viimase aasta majandustulemusi ning kõikide osalejatega viiakse läbi kahetunnine vestlus. Seejärel valib sõltumatu žürii kandidaatide hulgast välja 5 ettevõtjat, kes pääsevad finaali ja kelle hulgast valitakse välja see üks — aasta parim Eesti ettevõtja — kellele annab tunnustusauhinna üle ürituse patroon, president Ilves.“

Iga aasta juunikuus kogunevad eri riikide parimad ettevõtjad Monte Carlosse, et konkureerida maailma parima ehk World Entrepreneur Of The Year tiitlile. Eesti võitjal on siis võimalus rinda pista juba 50 riigi parima ettevõtjaga ja nendega suhteid luua.

Konkursile saab kandidaate esitada meili teel aadressil Hedwig.Meidra@ee.ey.com või täites ankeedi Ernst & Youngi kodulehel www.ey.com/ee.

Eesti Aasta Ettevõtja 2012 žüriisse kuuluvad: Aavo Kokk (Catella Corporate Finance), Ants Laos (Viru Keemia Grupp AS), Heldur Meerits (Audentes AS), Marika Priske (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium), Hans H. Luik (Eesti Ekspress), Jaan Männik (Eesti Pank) ja Priit Alamäe (Webmedia Group AS, Eesti Aasta Ettevõtja 2011).

Konkursi peakorraldaja Ernst & Youngi koostööpartnerid Eesti Aasta Ettevõtja 2012. aasta konkursil on Toyota Baltic AS „Lexus“, Ergo Kindlustuse AS, Eesti Ekspress ja LHV Pank AS.