Detsembris kuulis Eesti suurima bussifirma Sebe omanik Hugo Osula ühelt Tartu ärimehelt, et Arne Otter tahab kaks firmat maha müüa.

Osula kohtus Otteriga Tallinnas McDonalds’i restoranis. “Küsisin siis, milles asi. Ta ütles, et tahab kaks firmat mulle maha müüa. Ei põhjendanud, miks. Ma tükk aega ei reageerinud üldse, siis küsisin, et palju sa nende eest siis tahad. Otter ütles ilma pikemalt mõtlemata — miljon krooni,” rääkis Osula Eesti Ekspressile.

“Otter teatas, et tema ei ole omanik ja hinda ei määra. Aga kui ma need ära ostan, siis lubas ta lõpetada igasuguse kriitika ühistranspordi teemal, loobuda aktsioonidest ja agressiivsest poliitikast Sebe vastu. Ja jätta minister Tõnisson rahule.” Osula keeldus tehingust ja lahkus.

Firmad, mille müüki mehed arutasid, said tuntuks mullu novembris, kui kuulutused tekstiga “Sebe-Ekspressbuss on majandusraskustes. Vabandame klientide ees ja kuulutame välja konkursi pankrotihalduri leidmiseks” ilmusid kaks kuud tagasi paljudes lehtedes.

Sebe tegevdirektor Riivo Seppar nimetas toimuvat Sebe-vastaseks propagandaks ja halvaks äritavaks.

Ettevõtteregistri andmeil on firma Sebe-Ekspressbuss taga kaks nime: Venemaa kodanik Konstantin Koronidi ainuosanikuna ning tuntud aktivist Arne Otter juhatajana. Lisaks on Põllumajandusülikooli maasotsioloogia doktorant Otter ka firma Osula Reisid juhataja. Mõlema äriühingu osakapitaliks on registris märgitud 40.000 krooni ja ettevõtte aadressiks Pärnu, Ringi 1. Samal aadressil asub Sebe suurima kodumaise konkurendi Taisto Liinid Pärnu bussijaam.

“Otter on Taisto tankist,” lisas ta. AS Taisto Liinid juht Riho Kartau ütles, et tema tunneb Otterit üksnes ajakirjanduse vahendusel. “Meil pole midagi ühist,” lisas ta. Pärnus Ringi 1 asub siiski Taisto Liinide OÜ Pärnu Bussijaam.

Otter aga viib praegu läbi uuringut Tallinna Bussijaama teenindustaseme kohta. Uuringu on tellinud Eesti Bussiliit, kelle juht on Taisto Cargo tegevdirektor Väino Moor.

Autoettevõtete Liidu direktor Villem Tori ütles, et tema ei teagi, misasi see Eesti Bussiliit on. “Mina ei tea nende nimede saamisloost mitte midagi. Firmad olid olemas, mind palgati juhatajaks,” ütles Otter.

Ometi oli Pärnu registrikeskuse andmetel firma Osula Reisid nimi esialgu hoopis Dassler Trade OÜ. Just Arne Otteri allkirjaga avalduses palutakse äriühingu nimi muuta Osula Reisideks, esialgse aadressi Tallinn Narva mnt 7 asemel aga märkida Pärnu Ringi 1.

Otteri plaani järgi hakkaks Osula Reisid teostama meelelahutuslikku transpordiäri, mis pakuks kaugelt enamat kui üksnes bussisõit — toplessteenindust ja striptiisiprogrammi.