Mullu ligi 14 000 eurot kasumit teeninud firma ei maksnud sentigi tööjõumakse, kirjutab Äripäev.

Nimelt kuulub juba 2010. aastast muusikuna tuntud Luisa Värgile ettevõte Noodivõti OÜ, mis tegeleb kontsertide lavastamise ja esitamise ning muu muusikalise loometegevusega. Ettevõtte ainuomanik, juhatuse liige ja töötaja on Luisa Värk. Ettevõte on saanud EASilt stardikapitalina 6391 eurot.

Luisa Värgi OÜ-tamise skeemist ja senisest tööjõumaksude tasumise praktikast saab pikemalt lugeda Äripäevast.

Luisa Värk kirjutab oma Facebooki lehel Äripäeva küsimustele selgituseks: „Küsimustest jääb mulje, et Äripäev on terminid segi ajanud. OÜ-tamiseks nimetatakse püsiva loomuga töösuhet, kus töötasu maksmise asemel esitatakse (de facto) tööandjale igakuiseid arveid. Osaühinguid, millel on palju erinevaid kliente, ei nimetata Eesti praktikas halvustavalt OÜ-tamiseks vaid ettevõtluseks. Osaühingul Noodivõti on kümneid erinevaid kliente ning küllap mõistate küsimatagi, et tegemist on selgelt kliendi-, mitte töösuhetega.

OÜ Noodivõti on teeninud mõõdukat kasumit, mida omanik ei ole seni pidanud vajalikuks ettevõttest välja võtta. 2015. aastal on ettevõte maksnud juhatuse liikmele ka töötasu. Osa varasemate perioodide jaotamata kasumist on plaanis investeerida heliplaadi väljaandmisse.

Väikeettevõtjana on mulle jäänud maksuametist mulje kui kliendikesksest organisatsioonist ning ameti pingutused ausama maksukeskkonna nimel on igati teretulnud. Ka palju kära tekitanud 1000-euroste arvete deklareerimine ei ole minu hinnangul kontimurdev tegevus.”

Milline on maksuameti seisukoht n-ö ühemehe osaühingu (ainuosanik, juhatuse liige ja töötaja ühes isikus) tasude eristamise ja maksustamise osas? Selle kohta on info maksu- ja tolliameti kodulehel asuvas juhendis punkt nr. 6:

"Kui toimub juhtimis- või konsultatsiooniteenuse või ka muu teenuse (nt näitlejad, lauljad, ürituste korraldajad vm) osutamine äriühingu kaudu, siis tuleb silmas pidada, et ainuosanikule ja juhatuse liikmele, kes osutab ainuisikuliselt äriühingu kaudu teenust või osaleb äriühingu majandustegevuses, tuleb aktiivse tegevuse eest maksta ka vastavalt juhatuse liikme tasu, töötasu või muud tasu sõltuvalt selle liigist. Ainuosanikul on õigus ka passiivsele omanikutulule ehk dividendidele, kuid aktiivse ehk töise tegevuse eest saadud tasu tuleb maksustada kõigi tööjõumaksudega".