Torgu vallavolikogu andis esmaspäeval OÜ-le Meritreid loa püstitada kahele Sõrves asuvale maalapile tuulegeneraatorid.

"Firma on vajalikud kooskõlastused saanud ja kokku leppinud naabruses asuvate kinnistute omanikega, kellel ei ole tuulegeneraatorite vastu midagi," ütles Torgu volikogu esimees Anne Rand.

OÜ Meritreid tegevdirektor Kaido Schmidt ütles, et üks tuulegeneraatorite park rajatakse Sääre, teine Türju külla. Esimese pargi omanik on Schmidt ise, teine kuulub ühele Belgia ettevõtjale, keda Schmidt Eestis esindab.

Schmidti sõnul on osa Taanis ja Põhja-Saksamaal toodetud mehhanismidest juba Saaremaal ning esimene, 300-kilovatise võimsusega tuulegeneraator generaator peaks püsti pandama tuleva aasta jaanuaris või veebruaris. Kokku paneb firma üles 11 tuulegeneraatorit.

"Loodame, et me kasvame ja suudame mingi aja pärast rahuldada 10-20 protsenti Saaremaa elektrienergia vajadusest," ütles Schmidt. "Tegelikult peaks isegi neljandiku ära katma."

Sõrves toodetav elektrienergia müüb firma Eesti Energiale, kes kannab hoolt selle eest, et see tarbijateni jõuaks.

Eesti Energia on kohustatud alternatiivenergiat ostma hinnaga, mis on 90 protsenti kodutarbijate põhitariifist. Praegu maksab kilovatt-tund elektrienergiat 75 senti, uuest aastast 90 senti.

Eesti ainus tuulest elektrit jahvatav generaator asub praegu Hiiumaal Tahkuna neeme tipus. Alates 1997. aastast töötav tuulik kuulub Biosfääri Kaitseala Hiiumaa keskusele.

Eestis on Eesti Energia andmetel aasta keskmine tuulekiirus neli-viis m/s, valdavalt puhuvad lääne- ja kagutuuled ning kõige tuulisem kuu on detsember, mil saartel on tuule keskmine kiirus üle seitsme m/s.