USA suurimate börsiettevõtete Standard & Poor's 500 aktsiaindeks kaotas esmaspäeval 2,7%, maailma autoriteetseim Dow Jonesi tööstusindeks aga suisa 2,9%, suundudes tõenäoliselt halvima detsembri tulemuseni alates suurest depressioonist 1930. aastatel, vahendab uudistekanal Bloomberg.

Standard & Poor's 500 indeks jõudis jõululaupäeva tõttu lühendatud kauplemispäeva jooksul lõpuks nn karuturule (inglise k. „bear market“), mis tähistab börsidel eelmise aasta tippudega võrreldes 20% või suuremat langust. Juba reedel jõudis „karuturule“ tehnoloogiahiide koondava Nasdaqi indeks, olles esmaspäevaks kaotanud juba 23,9% oma senisest väärtusest.

Kui vaadelda indeksite langust nädala jooksul, oli see halvim alates 2008. aasta majandussurutise algusest: tehnikahiide koondav Nasdaq kukkus eelmisel nädalal 8%, Dow Jones 7% ja Standard & Poor's 500 7%.

USA president Donald Trump säutsus esmaspäeval oma Twitteri kontol, et „meie majanduse ainus probleem on föderaalreserv (keskpank -toim)“, olles rahulolematu selle otsusega tõsta intressimääru. „[USA keskpank] ei suuda turuseisu lugeda, nad ei saa aru vajalikest kaubandussõdadest või tugevast dollarist või isegi demokraatide tööseisakust piiriküsimuse tõttu. USA Föderaalreserv on nagu jõuline golfimängija, kes ei saa palli auku, sest tal puudub igasugune puudutus. Ta ei suuda putata,“ märkis president.

USA rahandusminister Steven Mnuchin üritas olukorda rahustada ja helistas jõululaupäeval USA suuremate pankade tegevjuhtidele, vallandades aga soovitule vastupidiselt turgudel uue paanika, süvendades oma ebatavalise sammuga investorite seas hirme lähenevast krahhist.

Investoreid üle maailma teeb juba mõnda aega murelikuks majanduskasvu aeglustumine ja sellest tulenevalt üha karmistuv keskpankade rahanduspoliitika, aga ka jätkuv kaubandussõda ameeriklaste ja hiinlaste vahel ning USA valitsuse jätkuv tööseisak piirimüüri tüli tõttu.