Riigikontroll on valmis osutama Eesti Pangale VEB-fondiga seonduvate asjaolude väljaselgitamisel kõigekülgset abi.

„VEB-fondi ümber on vaat, et ligi kaks aastakümmet ringelnud erinevad kahtlused, kuuldused jne. Ma leian, et selles asjas tuleb tõde välja selgitada. On vaja nendele kahtlustele saada lahend, ükskõik, kas see lükkab kahtlused ümber või kinnitab neid või ilmneb hoopis midagi kolmandat," ütles riikontrolör.

"Tõde on tõde, tõele ei kehti aegumistähtajad, tõe väljaselgitamine ja avalikuks tegemine ei saa sõltuda ka VEB-fondi teemalisest kreeditoride kohtuvaidlusest, sest ma ei kujuta ette, et tõde saaks kuidagi kohtumenetlusele kahjuks tulla," lisas Oviir.

Napilt mõni kuu pärast Eesti taasiseseisvumist, kui kehtis veel rubla, külmutas Vene parlament kahe Eesti panga kontod Välismajanduspangas (Vnešekonombank ehk VEB). Seal jäi kinni umbes 800 miljoni krooni väärtuses dollareid, naelu, franke, ruupiaid ja muud valuutat, mille Eesti ettevõtted olid ekspordiga teeninud.

Aasta pärast rahasummade külmutamist moodustas Riigikogu Eesti Panga juures VEBi fondi, mis koondas Vnešekonombank'i jäänud nõuded. Oma raha või hüvitist pole aga ettevõtted fondist näinud.