Tallinna börsil oli reedel kerge paanika, Vene börs oli languses.

"Börside langemise põhjuseks on ebastabiilne olukord regioonis ja kogu maailma börsidel toimunud äsjane kukkumine. Vene majandusel pole viimasel ajal suurepäraseid tulemusi näidata olnud ja see on väljendunud ka börsiindeksi liikumises. Kogu praegune situatsioon aga võimendab kõiki kartusi veelgi," selgitas Talpsepp.

Tegemist on olukorraga, kus Venemaad ähvardavad majandussanktsioonid, vastukaaluks hirmutatakse Venemaal konfiskeerida välisinvestorite vara ja igasugused sanktsioonid oleksid kulukad mõlemale osapoolele. Seega on Talpsepa sõnul ka loogiline, et börsidest suurima löögi alla satuvad kõik konfliktitsooni lähiriigid, sealhulgas kogu Baltikum. "Seda oli näha juba eskaleerunud konflikti esimesest päevast peale. Sellises olukorras on ka välisinvestorite jaoks loogiline vaadata üle ja võimalusel vähendada portfelle riskantses piirkonnas," ütles Talpsepp.

Kas neid liikumisi on põhjustanud ka näiteks Eesti sisepoliitikas toimuv ja Krimmis toimuv?

"Tallinna börsil on viimasel ajal olnud suhteliselt madal kauplemisaktiivsus, mis on toonud kaasa ka madalama likviidsuse. Piisab sellest, kui keegi tuleb vähegi laiapõhjalisemat ja suuremat portfelli turule korraga müüma, siis näemegi väliselt kergelt paanilist pilti nagu reedel," märkis Talpsepp.

Samas tuleb tema sõnul tunnistada, et päris tühjale kohale suurem ühekordne kukkumine tekkinud ei ole. Ka Tallinna Börsil on ettevõtteid, millel on osa tegevusest kas Venemaal või Ukrainas. "Sealse halvenenud majandusväljavaate puhul ei terenda ka sellistele ettevõtetele sealses äris nii positiivset pilti, kui varem võibolla loodeti, isegi, kui otseselt ei pruugi nende investeeringud mõjutatud saada. Loeb see, et investorid muutuvad ettevaatlikumaks, nõuavad suuremat riskipreemiat ja see peegeldub negatiivselt hindades, ning mitte ainult otseselt seotud ettevõtete puhul. Kõige selle taustal ei tule Eesti sisepoliitilised vangerdused ka kuidagi kasuks," rääkis teadlane.

Meedia põhjal võib öelda, et ettevõtjad ja investorid on küll üllatunud, aga vaevalt see praeguste sündmuste käigus eriti kohalikku börsi lühiajalist liikumist mõjutamas on.

Talpsepa sõnul on väga raske prognoosida, kuniks investorite hirmud püsima jäävad.

"Tendentsid kestavad, kuni olukorras pole selgust. Börside seisukohalt on reeglina investorite poolt teadvustatud teadmatus olukorra edasise käigu kohapealt sama kehv kui negatiivne stsenaarium, vahest hullemgi. Kõik ootavad infot võimalike kokkulepete või siis sanktsioonide kohta. Isegi, kui suudetakse mingile kokkuleppele jõuda, jääb piisavalt ebakindlust mõneks ajaks õhku kindlasti kogu lähiregioonis," rääkis ta.

Talpsepp lisas, et kuigi kasvõi vaikimisi olukorraga leppimine mõjub börsidele pigem positiivse signaalina ja kui kummaltki poolt majandusliku mõjuga sanktsioone ei tule ja olukord rahuneb, võisidki börsi lühiajalised põhjad jääda eelmisesse nädalasse.

"Siiski, praegu ei tea keegi täpselt, kas tulevad sanktsioonid, millised, milliseid riike vastastikuselt need mõjutama hakkavad. Seega on loogiline, et kui investoril on valida kahe sarnase alternatiivse investeeringu vahel, siis oskamata ühega seotud riske täpselt hinnata, liigutatakse teatud osa portfellist mujale ja seega kardetavasti võime konfliktiga seotud volatiilsust turgudel näha lähiajal veel," prognoosis Talpsepp.