Varasematel aastatel on see protsent olnud tunduvalt väiksem. Näiteks 2006. ja 2007. aastatel registreeris end alla poole töötutest, rääkis Paavel tänasel töötukassas toimunud pressikonverentsil.

Registreeritud töötute arv ulatub 30. aprilli seisuga 91 668-ni, moodustades 14,1 protsenti tööealisest elanikkonnast. Käesoleva aasta esimeses kvartalis lõpetas töötuna arveloleku 23 350 inimest, neist 8661 lahkus sanktsioonide tõttu.

"Sanktsiooniga lahkujatest kolmandik on tulnud tagasi arvele. Osa on loobunud tõenäoliselt sellepärast, et lähevad tööle välismaale. Osa võib loobuda ka sellega seoses, et hakkavad saama mõnda teist toetust, mis tagab ravikindlustuse," tõdes Paavel.

Statistikast on ka näha, et 72 protsenti sanktsioonide tõttu lahkunutest elab linnas ja ainult 28 protsenti maapiirkondades.

Viimased neli nädalat on uusi töötuid lisandunud vähem, kui on inimesi arvelt maha võetud ning seega registreeritud töötute arv reaalselt väheneb. "Ülevoolavaks optimismiks põhjust pole. Prognoosime, et töötus langeb 83 000 tuhande inimesini ja jääb niimoodi püsima," märkis töötukassa juht. See tähendaks 12,5-protsendilist registreeritud töötute hulka.

Aasta algusest on kasvanud töötukassa pakutavate töökohtade arv ning see on jõudnud 2006. aprilli tasemeni.