Pae majavalitsus kandib Lasnamäe majade hooldustööd majavalitsuse juhtide erafirmale, millel on majavalitsusega ebaseaduslik leping - nii järeldas Lasnamäe halduskogu revisjonikomisjon 20. mail.

Vana Lasnamäe ja uue Lasnamäe alguse üürimaju on seatud hooldama Lasnamäe linnaosa valitsusele alluv munitsipaalettevõte Pae Kinnisvarahooldus (KHME).

Pae KHME on möödunud aastal kooskõlastatult Lasnamäe linnaosa valitsusega delegeerinud majade hoolduskohustuse konkurssi korraldamata aktsiaseltsile Paevooter, mille omanikud on nüüd juba endine Lasnamäe asevanem Enn Raa ja eilsest endine Pae KHME direktor Tiit Riismandel.

Seega on majade hoolduslepingu sõlminud munitsipaaltöötaja Riismandel eraettevõtja Riismandeliga avaliku teenistuja Raa nõusolekul eraettevõtja Raa kasuks. Korruptsioonivastane seadus ütleb, et iseendaga sõlmitud tehingud on õigustühised.

Linnavalitsus vabastas eile majavalitseja ametist eraettevõtja Tiit Riismandeli, eraettevõtja Enn Raa loobus avalikust teenistusest juba 16. mail. Samuti kinnitas linnavalitsus eile Pae KHME uueks direktoriks Aare Ranniti, kelle viimane töökoht on linnapea Ivi Eenmaa sõnul AS Paevooter tootmisdirektor.

Korruptsioonivastase seaduse seisukohalt sõlmimisest saadik õigustühine leping Pae KHME ja AS Paevooteri vahel kehtib, sest Tiit Riismandel tõi paberi, mis tõestab, et ta oli lepingu allkirjastamise ajal peatanud kuuluvuse Paevooteris. Seega ei sõlminud Riismandel lepingut Riismandeliga.

Lasnamäe vanem Pavel Starostin ütles kommentaariks: "Eks me võime ka praegu siin kolmekesi koosoleku kokku kutsuda ja allkirjastada ükskõik millise paberi ükskõik millise kuupäevaga."

Leping Paevooteri ja majavalitsuse vahel on ebaseaduslik ka riigihangete korra seisukohalt, sest hooldusfirma leidmiseks Pae KHME hooldada olevatele majadele pole iialgi vähempakkumiskonkurssi korraldatud.

Lasnamäe vanem Pavel Starostin ütles, et majavalitsuse ja aktsiaseltsi "lepingus on nüansse, mida saab kohtus vaidlustada", kuid hoo pealt ei saavat linn aktsiaseltsiga lepingut katkestada.

Selle aasta alguses saatis linnavalitsus Pae KHME majandustegevust kontrollima rahandusameti revidendid. Rahandusameti juhataja Heino Tonsiveri sõnul ei jõudnud revisjon õieti alatagi. "ülemused kutsusid revidendid tagasi, sest oli palju pakilisemaid asju," sõnas Tonsiver. Abilinnapea Mait Metsamaa saatis revidendid puistama Tallinna Turgude ME-d ehk keskturgu.

"Veelgi tõsisem põhjus revidentide äratulekuks oli, et samasse pidi minema audiitor - milleks teha topelttööd," rääkis Tonsiver. Audiitor käiski Pae KHME majandustegevust kontrollimas. Audiitori nimi on Viktor Kisseljov, kes on ühtlasi Paevooteri tegevdirektor.

Paevooter on Pae KHME üks kahest lepingupartnerist, kes majavalitsuse töö ära teeb. Pae KHME-l on teine töövõtuleping aktsiaseltsiga Hoonehooldus, mille tausta Lasnamäe revisjonikomisjon uurinud pole.

Kui elamute hooldustööd kasvavad üle remondiks, sõlmib "majavalitsuse kohusetäitja" alltöövõtu lepingu. Lasnamäe revisjonikomisjoni andmetel on Pae KHME möödunud aastal kinnitanud 43 remondi üleandmise-vastuvõtmise akti= Paevooteri/Hoonehoolduse ja alltöövõtjate vahel. 43 remondist 22 juhul on alltöövõtja olnud aktsiaselts Elberd, mille tegevdirektor on Hoonehoolduse tegevdirektor Indrek Liigvald.

Pae KHME on aktsiaseltsi Tallinna Soojus suurim võlgnik ligi 20 miljoni krooniga. Nelja kuu jooksul möödunud detsembrist tänavu märtsini on Lasnamäe korteriomanikke ja Tallinna Soojust vahendav Pae KHME suutnud tasuda soojatootjale 0,5 protsenti esitatud arvetest.

See on elanike võlg, kinnitasid Pae KHME juhid märtsis Eesti Päevalehele. Teisisõnu tähendab see, et kahe 100 korteriga maja korteriomanikest vaid üks maksis nelja kuu jooksul sooja eest, ülejäänud 199 korteriomanikku ei maksnud majavalitsusele sentigi.

Lasnamäe revisjonikomisjoni järeldustest selgub, et Pae KHME müüs oma juhtide aktsiaseltsile tubli allahindluse ja järelmaksuga ning konkursita majavalitsuse põhivahendeid. "ümberhindamisega on majavalitsuse vara muutunud miljonitest kroonidest tuhandete kroonide väärtuseks ning müüdud seejärel Paevootrile," rääkis revisjonikomisjoni liige Toomas Tauts.

Lasnamäe linnaosa valitsus andis Narva maantee 150/28a hoone Paevootrile viieks aastaks rendile kümne krooniga ruutmeetrilt koos allrendi õigusega. Tauts teab oma kogemustest, et alla 50 krooniga ruutmeetrilt on sealkandis võimatu rendipinda saada.

Samuti on Pae KHME raamatupidamise oskamatuse tõttu maksnud liiaga??? ligi 5 miljonit krooni käibemaksu, mis on kantud majavalitsuse lootusetuks võlaks. "Need "lootusetud võlad" on plaanitud kompenseerida järgnevate aastate majandustegevuse käigus," kirjeldas Tauts Pae KHME juhtide seisukohta. Pae KHME sissetulek on Lasnamäe korteriomanike üürikviitungil kirjas olevad summad.

"Lasnamäe elanikuna ärritab mind see," rääkis Tauts, "et majavalitsejad on minu elamu hooldusel välistanud konkurentsi. Minu sugulane elab Mustamäel vaid kaks ruutmeetrit väiksemas korteris kui mina. Veebruaris oli minu Lasnamäe korteri üüriarve 1050 krooni ja tema Mustamäe korteris 570 krooni. Koodluku jaoks kogusime raha korteriomanikelt, majavalitsus ei teinud selle raha eest midagi, mis ma talle iga kuu maksan."

Pae KHME tegevuse kontrollimine oli Lasnamäe revisjonikomisjoni esimene töö, mis on samas ka väljakutse teiste linnaosade revisjonikomisjonidele, lootis Tauts. "Halduskogu ülesanne on esindada oma valijaid - kiskuda kate selliselt, ühelegi normaalsele inimesele mõistetamatult majanduspullilt," kirjeldas Tauts.

"Praegu pole aga midagi sisuliselt muutunud - sama majade hooldussüsteem kehtib edasi, vaid kaks pereisa jäi leivata. Aga see ei olnud ometi revisjonikomisjoni eesmärk," rääkis Tauts.

MARIKA MILVE