Paet rõhutas eile oma sõnavõtus Masqatis Omaanis toimunud Euroopa Liidu ja Pärsia Lahe Koostöönõukogu (Gulf Co-operation Council, GCC) välisministrite kohtumisel, et üleilmsest majanduskriisist väljumise võti seisneb rahvusvahelise majandusalase koostöö efektiivsuse tõstmises, finantssektori usaldusväärsuse taastamises ning kaubanduspiirangute vähendamises maailmas.

„Piirangute seadmine maailmamajanduses, eelkõige vabakaubanduses muudab majandussurutisest väljumise pikemas perspektiivis väga keeruliseks,“ lausus välisminister.

Majanduskriisi arengutest rääkides rõhutas Paet oma sõnavõtus, et oluline on takistada protektsionistliku majanduspoliitika levikut. „Selle asemel tuleks leida uusi võimalusi kriisi lahendamiseks. Näiteks laiendada vabakaubandusala, kaasa arvatud Euroopa Liidu ja Pärsia lahe riikide vahel ning integreerida arenguriike maailma kaubandussüsteemi,“ sõnas Paet. Ta lisas, et majanduskriisist väljumiseks kasutatavad meetmed nii Euroopa Liidu kui ka liikmesriikide tasemel peavad olema kooskõlas siseturu toimimise aluspõhimõtetega ja arvestama piiriüleseid mõjusid.

Välisminister Paet märkis, et rahvusvahelised finantsinstitutsioonid, sealhulgas Rahvusvaheline Valuutafond IMF peavad tulevikus kriisiennetusel omama suuremat rolli ning looma finantsturgude järelvalvel tugineva eelhoiatussüsteemi. „Riigipõhine lähenemine tuleks asendada regionaalse ja finantsgrupi põhise lähenemisega,“ lisas ta.

Pärsia Lahe Koostöönõukogusse kuuluvad Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Katar, Kuveit, Omaan ja Saudi Araabia. Euroopa Liit sõlmis koostöölepingu GCC välisministritega 1989. aastal, mille kohaselt kohtutakse kord aastas ministrite tasemel, et arendada kaubandussuhteid ning aidata kaasa stabiilsuse tagamisele strateegiliselt tähtsas piirkonnas.