Paet ütles, et majanduskriis tõi Euroopa Liidu majandusele 2009. aasta esimesel poolaastal 5 protsendilise languse. „Kogu Euroopas kadus üheksa miljonit töökohta — sama palju kui neid majanduskasvu aastatel 2006-2008 loodi,“ rääkis Paet. „Vaid kuus liikmesriiki, nende seas ka Eesti, on tänaseks suutnud hoida oma riigieelarve defitsiiti 3 protsendi piires, nagu Euroopa stabiilsus- ja kasvupakt ette näeb. Kuna üks nendest teguritest, mis toovad kaasa majanduse kiirema taastumise ja heaolu kasvu, on euro, soovib Eesti 1. jaanuaril 2011 liituda euroalaga,“ lisas ta välisministeeriumi pressitalituse vahendusel.

Paeti sõnul on Euroopa Liidu üks ülesanne tuua ühendus välja majandusseisakust ning tugevdada liidu mõjukust maailmapoliitikas. „See on võimalik vaid siis, kui Lissaboni leping hästi ellu rakendatakse. Eesti soovib näha Euroopa Komisjoni tugevamat rolli siseturu edendamisel ja nn viienda vabaduse, teadmiste vaba liikumise ellurakendamisel,“ rääkis Paet. „Ka toetab Eesti tugeva ja laiahaardelise Euroopa Liidu välisteenistuse loomist. See on vahend, et tõhusalt abistada Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrget esindajat ning aidata Euroopa Liidu välistegevust efektiivselt ühendada.“

Rääkides innovatsioonivajadusest Euroopa Liidus tõi Paet näiteks Eesti e-teenused. „Meile on tähtis, et rohke avalike teenuste pakkumine e-keskkonnas on muutnud meie kodanike suhtlemise riigiasutuste ja omavalitsustega kiiremaks, mugavamaks ja mis eriti oluline, odavamaks,“ toonitas Paet. „Arvestades Eesti kogemusi e-teenuste vallas, on loomulik, et teeme sihipärast tööd, saamaks Euroopa Liidu loodava IT-süsteemide agentuuri asukohamaaks või et just Eestis on NATO küberkaitsekeskus,“ ütles ta.

Esinedes Poolas ELi ja välispoliitika mõttekojas Demos Europa keskendus välisminister Paet Euroopa Liitu ees ootavatele väljakutsetele. Paet rääkis ka energiajulgeoleku tõstmiseks vajalikust rollijaotusest Euroopa Liidus, Idapartnerluse tõhustamisest, üleatlandilisest koostööst ning Läänemere piirkonna arendamisest ja Läänemere Strateegia ellurakendamisest.