Välisminister Urmas Paeti sõnul soovib välisministeerium toetada Eesti ettevõtjate tegevust uute turgude leidmisel ja Eesti ettevõtjate kindlustunde suurendamisel, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

„Täna sõlmitud Eesti ja Valgevene vaheline investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse leping aitab ettevõtjate kindlustunnet suurendada,” sõnas välisminister. Valgevene on üks kahekümnest peamisest Eesti kaubanduspartnereist.

Välisminister Paet ütles Eesti-Valgevene ärifoorumi avamisel Minskis, et Eesti ettevõtjate huvi kaubavahetuseks Valgevenega on kiiresti kasvanud. „Lähtekoht edasiseks kaubavahetuse kasvuks ja investeeringuteks on tugev,” lausus välisminister Paet. „Valgevene turul on küllaga potentsiaali ning otsitakse ja oodatakse välisinvestoreid. Eesti ettevõtjatele on siin palju huvipakkuvat,” lisas ta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul näitab kolmekümneliikmelise Eesti ettevõtjate delegatsiooni osalemine visiidil, et Eesti ettevõtete huvi on aktiivne. „Eesti ettevõtjad saavad pakkuda Valgevenele infotehnoloogilisi lahendusi, transiidikoostöö võimalusi, samuti panustada Valgevene arenemisjärgus ehitusturul ning pakkuda erinevaid teenuseid,” tõi Paet näiteid võimalikest koostöövaldkondadest.

Eesti eksport Valgevenesse oli 2005. aastal 219 miljonit krooni ning 2008. aastal 850 miljonit krooni.

Eesti-Valgevene ärifoorumist võtab osa 30-liikmeline Eesti ettevõtjate delegatsioon.