Eesti Energia energiateenuste juhi Sten Aani sõnul on päikeseelekter üle maailma muutunud üha konkurentsivõimelisemaks energiatootmise liigiks ning ka Eestis on huvi kasv olnud üllatavalt kiire.

„Oleme saanud viimaste kuude jooksul sadu huviavaldusi ning enamik neist on laekunud sügiskuudel, septembrist novembrini. Päikesepaneelide paigaldamine on tõepoolest hoogu juurde saanud, sest kliendid on näinud, et kasu saab nii keskkond kui ka isiklik rahakott. Keskmise elektritarbimisega majaomanik viib aasta lõikes oma elektrikulu nulli ehk säästab 1000-1500 eurot aastas," märkis Aan.

Paneelide paigaldamisel on mitmeid eeliseid, näiteks kui enda tarbimisest jääb elektrit üle ja seda saab võrku tagasi müüa, siis võrkumüüdud elektri eest makstakse taastuvenergiatoetust, mis elektritarbijatelt kogutakse. Paraku saab toetus 2020. aasta lõpus läbi, mistõttu tasub huvilistel kiiresti reageerida.

„Selleks, et päikeseelektrijaam järgmise aasta lõpuks kindlasti võrguga ühendatud saaks, tuleb kõige hiljem tegutsema asuda kevadel, sest erinevate lubade taotlemine ja lepingute sõlmimine võtab omajagu aega. Soovitan tegutseda kohe, sest nii saab jaama ehituse sättida talvisele perioodile ning lõigata kasu aprillist ja maikuust, mil jaama tootlikus on õhu jaheduse ning päikese parema kaldenurga tõttu kõige suurem," lisas Aan.

Samuti tasuks ettevõtetel mõelda päikesepaneelide paigaldamisele, kuna see võimaldab alla viia püsikulusid, maandada elektri hinnatõusu riski ning saada kasu kehtivatest toetustest.

Üks levinuimaid müüte päikeseelektri kohta on, et Eestis pole paneelide jaoks piisavalt päikesekiirgust. Praktikas on moodsad paneelid tõestanud, et töötavad väga efektiivselt ka meie laiuskraadidel, sest aastane päikesekiirguse energiahulk on meil umbes sama suur kui Kesk-Saksamaal, aga madalama õhutemperatuuri tõttu töötavad Eestis paneelid parema tootlikkusega.