“Pakri poolsaar on parimaid paiku Eestis tuulepargi rajamiseks,” kinnitab Postimehele Hannu Lamp ASist Tuulepark.

“Aasta keskmine tuule kiirus on meie mõõtmistel umbes 8 meetrit sekundis.” See on 80 meetri kõrgusel. Just nii kõrged tuulikud kerkivad järgmisel varasügisel Pakri majaka naabrusesse.

Lambi sõnul saavutab tuulik oma nimivõimsuse sügistalvel, siis kui tuule kiirus on 14 meetrit sekundis. Siis toodab tuulik 2500 kW tunnis. “Kui tuul on kõvem, jääb toodang samaks.”

Esimesed kaheksa 2,5megavatist tuulikut kerkivad Pakri poolsaarel endisele piirivalvurite õppkeskuse territooriumile augustis. Siis kui alajaam on korda tehtud ja valmis on ka õhuliin. Tegemist on hetkel moodsaimate Taani-Saksa päritolu seadmetega. Virtsu tuulikud on Pakri omadest ligi viis korda viletsamad.

Kuid sellega tuulikute püstitamine Pakri poolsaarele ei lõpe. Mõne aasta pärast peaks esimesele kaheksale lisanduma järgmised 22. Ettevalmistustööd käivad juba pikemat aega.

ASi Tuulepark käes on poolsaare maadest umbes 300 hektarit. Neist 50-le kerkib tuulepargi esimene etapp. Kui kaheksa esimest tuulikut hakkavad tootma 0,7 protsenti Eestis tarbitavast elektrist, siis järgmised 22 kergitavad selle numbri juba 2,5 peale. “Kokku umbes 70 megavatti,” seletab Lamp.